Geluksmomenten

GeluksmomentenEn nu wil ik dat ontspannen vakantiegevoel het liefst zo lang mogelijk vasthouden..

Ik heb mijn best gedaan door in ieder geval in de eerste week na mijn vakantie zo min mogelijk afspraken te maken. Zo had ik tijd om rustig mijn mail door te werken (de hoeveelheid viel me echt mee. Komt denk ik omdat ik alles echt goed afgerond had deze keer) en uitgebreide vakantieverhalen te vertellen. Ik las trouwens ergens dat je het vakantiegevoel kunt verlengen door je te omringen met herinneringen. Dus; regelmatig foto’s kijken en zet je souveniers in het zicht!

Een heerlijk aspect van op vakantie gaan vind ik dat je niets hoeft. Lekker ontspannen en je bezighouden met kleine simpele dingen zoals uitslapen, een boek lezen, lekker eten, mensen kijken etc. Maar waarom kan dat vaak alleen op vakantie? Het zou wel erg lekker zijn als we dat ook wat meer in ons dagelijks leven kunnen integreren.

Een nieuwe rage binnen psychologie/ coachingsland is ‘mindfullness’. Eenvoudig gezegd gaat het eigenlijk over het bovenstaande. Genieten van het leven. En dat doen door bewuster te leven. Er zijn allerlei meditatieachtige oefeningen voor, maar je kunt klein beginnen door al je zintuigen bewuster te gebruiken.

Kijk om je heen alsof je in je eigen stad op vakantie bent. Kijk naar de details van de huizen op weg naar je werk. Bestudeer de mensen die je tegenkomt en verbaas je over kleding, haardracht, gedrag. Probeer het maar uit, je ziet elke dag iets anders en de weg naar werk wordt leuker en duurt korter. Hoeveel routes zijn er eigenlijk naar je werk?

Ruik eens goed. Hoe ruikt je eten, je kop koffie, de bomen na een regenbui, de bakker om de hoek ’s ochtends vroeg? Ik heb wierrook meegenomen uit China. Ruikt naar groene thee, heerlijk!

Voel je de zon op je armen? De frisse lakens op je schone bed? De knuffel van je geliefde, je huid als je het insmeert?

Luister eens echt naar de geluiden om je heen. Hoeveel vogels hoor je in de stad? Mensenstemmen, mooie muziek.

Proef je wel echt wat je eet en drinkt? Of doe je ook vaak nog iets anders tijdens het eten? Het schijnt ook dat je als je meer stilstaat bij wat je eet, je beter proeft en kauwt, je eerder verzadigd bent. Ook nog goed voor de lijn dus. Die chinese thee brengt mij meteen weer terug aan tafel bij een theeverkoopster in Longjing..

Genieten van kleine dingen dus. Een poeziealbum versje:

‘Wees blij met de kleine dingen,

Met een mooie bloem die bloeit,

Met de vogeltjes die zingen,

Met een vlindertje dat stoeit,

Met de held’re regendruppels,

Met de warme zonneschijn,

Wijs blij met de kleine dingen,

En je zult gelukkig zijn.’

Het prettige van van vakantie terugkomen is dat je weer een ‘leeg hoofd’ (term die in de Individuele Vraaggerichte Benadering, IVB, gebruikt wordt) hebt. Je kunt weer even fris tegen je eigen leven, je werk, je agenda aankijken. Het maakt het makkelijker om goede voornemens te maken, dingen te schrappen, eens grondig tijd voor jezelf in te plannen, etc.

Ik wens jullie veel succes en plezier. En ik hoor graag jullie verhalen over jullie ‘geluksmomenten’.

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

6 gedachten over “Geluksmomenten

 1. Wij zijn anderhalve maand geleden naar Zweden verhuisd en het is heel bijzonder om te ervaren dat je in een vakantieland woont.Ik hou ook een blog bij en daarin heb ik ook een post opgenomen die heet geluk (baasbraal.wordpress.com). Ik weet goed waar ik gelukkig van wordt, maar ik ben opgehouden het geluk naar mijn hand te zetten. Ik ervaar dat als je opmerkzaam bent voor wat er op jouw pad komt en dan grijpt wat goed voelt, je de grootste kans op geluk hebt. Ik had een grote logopedische praktijk en op een gegeven moment voelde dat niet goed meer. Ik had te wqeinig tijd voor de kleinkinderen die ik kreeg en te weinig tijd om me volledig te blijven verdiepen in de kinderen die ik behandelde. Dus toen ik 60 werd, heb ik een groot feest gegeven en ben gestopt met mijn praktijk. Een week later kwam mijn man met de vraag thuis of ik wel een paar jaar in Zweden wilde wonen. Een chinees wijsgeer heeft gezegd dat een beslissing binnen 7 ademteugen genomen moet worden (heb ik dat op jouw blog gelezen?), maar ik heb niet eens met mijn ogen geknipperd voor ik ja zei. Je kunt overal en altijd gelukkig zijn als je het moment grijpt. en er dan van gaat genieten.Kijk naar de zonzijde, kijk naar de goede eigenschappen van anderen. OK, genoeg gezegd. Bedankt voor je mooie woorden, liefs,
  Janneke Baas

  • Hoi Janneke, wat leuk dat je reageert op mijn blog!
   Inderdaad, de beste keuzes hoef je eigenlijk niet te maken. Daarvan weet je gewoon dat het goed zit. Rustgevend idee eigenlijk.. Maar wat doen we dan met al die twijfelgevallen? Ze zeggen wel eens “bij twijfel niet inhalen”, maar kom je er dan wel..? Is af en toe eens een risico nemen niet ook heel gezond?
   Groet, Anke

 2. Drink russische thee, luister naar Afrikaanse muziek, voel de zon die door mijn ramen naar binnen schijnt op mijn huid, ik geniet van elke dag. Maar je hebt wel gelijk om je hoofd eens wat vaker leeg te maken, dat ga ik nog even proberen toe te passen.
  Dank voor je tips!

 3. Ik ga ook aan mijn mindfullness werken. Alhoewel ik daar op t moment geen moiete voor hoef te doen want ik ben net verhuisd en dat voelt ook een beetje als op vakantie gaan. Alles is nieuw en ik kijk mn ogen uit. Heerlijk! Mooi geschreven Ank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s