Vallen en opstaan

vallen en opstaanHoe gaat het met jullie goede voornemens zo na de vakantie?

De afgelopen dagen is het thema ‘vasthouden en loslaten’ maar ook ‘vallen en opstaan’ een paar keer in mijn werk aan bod geweest. Tijdens een intervisie vertelde een trajectbegeleidster dat ze het moeilijk vond om een traject met een klant te beeindigen. De klant had dusdanig gedrag vertoond dat ze echt een goede reden had het traject te stoppen. Toch zat het haar niet lekker. De klant had toch echt hulp nodig! Waarom gedroeg hij zich dan zo? Snapt hij dan niet dat hij zijn eigen glazen in gooit? Ik begreep haar frustratie erg goed. Je wilt zo graag iemand vooruit helpen, maar op de een of andere manier lukt het steeds maar niet. Dit komt omdat je die mensen op dat moment niet zelf de regie (term uit de IVB) laat voeren over hun veranderproces. Jíj wilt dat ze veranderen. Zíj zien er de noodzaak niet zo van in..

‘Soms moet je iemand eerst laten vallen voor hij zelf weer op kan staan’

Als mensen zelf niet echt inzien dat ze ‘moeten’ veranderen, veranderen ze niet. Soms moeten ze daarvoor eerst hard vallen. We zeggen niet voor niets: van fouten maken leer je’. Als het echt fout gaat willen mensen vaak wel veranderen. Kijk maar naar de roker die al zo vaak gehoord heeft dat het beter is om te stoppen. Tot hij echt ziek wordt.. Echter om van je fouten te kunnen leren zijn er wel een aantal voorwaarden:

 • je moet je niet schuldig voelen. Fouten maken mag, het hoort er bij.
 • je moet ze onder ogen durven zien. Niet zo snel mogelijk vergeten, maar er juist eens goed naar kijken.
 • het helpt als je er over kunt praten of er over kunt lezen. Je kunt dan zien dat anderen die fout ook maken en ook wat voor mogelijke alternatieven er zijn.
 • je moet nieuw gedrag durven uitproberen.

Deze 4 punten hangen samen met de leercyclus van Kolb. Ervaren, analyseren, theoretiseren, uitproberen. Die stadia moet je doorlopen om nieuw gedrag te kunnen leren.

Een van de mensen die ik begeleid ontwikkelt zich erg goed op zijn werk. De afgelopen tijd had hij echter in zijn enthousiasme en gedrevenheid veel te veel gedaan. Nu gaat het daarom even wat minder goed met hem en hij voelt zich daar schuldig over. Wederom had ik een gesprek over dat een ontwikkeling niet altijd in één stijgende lijn gaat (meestal niet) maar met vallen en opstaan.

En, hoe gaat het met mijn eigen goede voornemens na de vakantie? Nou, je raadt het al, met vallen en opstaan! Ik heb inmiddels al weer last van een volle agenda die af en toe echt de regie over neemt voor mijn gevoel. Maar, ik ben wel begonnen met ‘bodybalance’ in de sportschool! Een verplicht uurtje fysieke inspanning en ontspanning in de week. Ik kijk om me heen op de fiets, de wierrook brandt nog af en toe en de thee smaakt nog steeds goed. Ik doe mijn best!

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

2 gedachten over “Vallen en opstaan

 1. Hoi Anke.

  Weer een interessante blog. Vind je helder en duidelijk to the point schrijven en niet te langdradig. Houd dat vooral vast!
  Ik heb even niet met vallende en opstaande klanten temaken, ga morgen nl voor twee weken naar Hongarije. Daar ga ik zeker proberen jouw eerdere email toe te passen, ben ik nu al aan het doen. Wat dagen vooraf vrij gehad en wat dagen erna. Ik heb dus alvast tot rust kunnen komen en daarna kan ik nog lekker nagenieten.
  Succes met je blog en tot over een aantal weken waarin ik weer eens mee ga naar body balance.
  groetjes Sjoukje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s