Creëren kun je leren

Creëren kun je lerenHet is al weer een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven. Ik had het een beetje druk, te veel andere dingen aan mijn hoofd, het kwam er niet van. Je kent dat misschien wel..

Laatst keek ik naar een filmpje waar iemand me op had gewezen via Twitter. Het is een filmpje van een 84 jarige meneer, Paul de Blot, die een heel wijs betoog hield over veranderen. Ik zal het verhaal niet helemaal herhalen (het duurt even), maar als je het leuk vindt kun je het zelf bekijken op Paul de Blot over veranderingen.

Een van de dingen die ik er uit haalde is dat je om jong te blijven, om mee te kunnen blijven doen in deze snelle veranderende maatschappij, jezelf moet blijven vernieuwen. Oude dingen achter je moet kunnen laten en je open moet stellen voor nieuwe dingen.

Ik heb dit weekend weer een hoop oude spullen op Marktplaats gezet om ruimte te maken in ons huis. Daarmee meteen ook weer een beetje meer ruimte in mijn hoofd gekregen. Ruimte voor nieuwe dingen.

Veranderen en creëren kun je leren. Daar ben ik van overtuigd. Volgens mij heb je daarvoor 3 dingen nodig (maar als jullie aanvullingen hebben, dan hoor ik het graag!):

1. Tijd, ruimte, rust. Als je te veel aan je hoofd hebt, als je alleen maar aan het rennen en racen bent en alleen toe komt aan de waan van de dag is er geen ruimte voor nieuwe ideeën.

2. Oplettende zintuigen. Ik heb het er al eerder over gehad. Als je goed om je heen kijkt, echt naar mensen luistert en je durft te verwonderen, dingen af durft te vragen, dan wordt je vanzelf creatief.

3. Een inspiratiebron. Volgens mij moet je altijd iets hebben wat je zo aanspreekt dat het je opvalt en je er verder over na gaat denken. Dat kan een mooi schilderij zijn, een boek, een mooi landschap, een inspirerend filmpje of een mooie steen..

Onderstaand verhaal over postbode Cheval heb ik gebruikt als inspiratiebron in een workshop over dromen en doen die ik gaf op de Amsterdamse Participatiemarkt. Het bracht mooie wensen en dromen bij mensen naar boven en veel goede voornemens om deze een beetje meer werkelijkheid te maken.

In het dorp Hauterives (Drome, Frankrijk) woonde rond 1875 ene Joseph Ferdinand Cheval en hij was postbode. Sommige dorpsbewoners beschouwden hem als gek, maar stiekem was er toch ook altijd een soort van bewondering.

De postbode Cheval moest zijn ronde van 32 kilometer te voet doen en tijdens deze rondes had hij zijn dromen en ideeën. In zijn gedachten bouwde hij zijn “Ideale Paleis”.

Op één van zijn rondes stootte hij zijn voet aan een steen. Hij was helemaal onder de indruk van de vorm van de steen, die hij mee naar huis nam. De volgende dag vond hij nog twee van de zelfde soort stenen. Zijn uitsprak was: ”als de natuur wil beeldhouwen zal ik het metselwerk en de architectuur verzorgen.” Hiermee nam de uitvoering van zijn droompaleis een begin. Tijdens zijn rondes zocht hij naar stenen die hij dan op zijn rug mee sjouwde, op bepaalde plaatsen verzamelde en later met een kruiwagen ging halen.

Als hij begint te bouwen is postbode Cheval 43 jaar oud, als hij 60 jaar oud is gaat hij met pensioen. Zijn bouwwerk is klaar in 1912 (zie afbeelding bovenaan dit artikel). Hij heeft er dan 33 jaar aan gewerkt. Zijn grootste wens is dan om onder zijn paleis begraven te worden. Dit mag echter niet van de staat. In 1914, hij is dan 78 jaar oud, begint hij daarom op het kerkhof van Hauterives aan de bouw van zijn eigen graftombe. In 1922 is deze klaar en in 1924 komt postbode Cheval op 88 jarige leeftijd te overlijden. Hij wordt begraven in zijn zelfgebouwde graftombe. ”Het graf van de eindeloze Stilte en de Rust.”

Hebben jullie ook mooie voorbeelden van inspirerende verhalen of andere inspiratiebronnen? Laat ze achter in een reactie op deze blog om ze te delen met anderen.

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

Een gedachte over “Creëren kun je leren

  1. Boektip: Roland van der Vorst : Hoop
    Met filmpje over kinderen met marsh-mellows, over uitgestelde beloning
    gedrag laten leiden door uitgestelde beloning is belangrijke variabele voor succes en geluk in later leven.
    Zie ook tv programma boeken,VPRO zondag 11.30 uur, van 6 december.
    Filmtip : De Onrendabelen v: Marcel van Dam.onlangs op tv ergens in december.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s