Prioriteiten

prioriteiten‘Het is tijd om tijd te maken’ Deze zin vond ik op een kaartje van Lsltn (staat voor loslaten). Ik heb hem meteen op mijn nieuwe agenda geplakt. Ik kan er niet meer om heen dit jaar.

Een van de dingen waar je mensen vaak over hoort klagen is dat de tijd zo snel gaat. De tijd vliegt. Voor je het weet ga je na de vrije dagen rond kerst en de jaarwisseling weer over tot de orde van de dag. Veel mensen voelen zich dan overgeleverd aan de waan van de dag en hebben het gevoel er niet veel grip op te hebben. Ze willen al die leuke en goede dingen wel doen (meer sporten, aandacht aan je geliefden geven, gezonder koken, vaker naar het museum e.d.) maar het komt er niet van. Geen tijd. Druk, druk, druk.

Als je hier iets aan wilt veranderen is het tijd om tijd te maken. Hoe doe je dat?

1. Prioriteiten stellen ‘Geen tijd is geen prioriteit’ zeggen ze ook wel eens. Tijd maken begint met prioriteiten stellen. Je kunt immers niet alles wat je wel zou willen meteen realiseren. Maak eerst een lijst met alle dingen die je zou willen veranderen/ verbeteren en deel ze in in 3 groepen. Heel belangrijk, best belangrijk, beetje belangrijk. Kies maximaal 5 dingen uit die je daadwerkelijk wilt aanpakken. Maak deze doelen zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld bij het doel ‘meer tijd door brengen met geliefden’ schrijf je eerst op welke geliefden je eigenlijk bedoelt.

2. Acties bedenken Bedenk bij deze 5 doelen acties die je kunt doen om ze te realiseren. Bij het doel ‘meer tijd door brengen met geliefden’ kunnen acties zijn: weekendje weg plannen, vaste avond in de week samen afspreken, vaste bezigheid samen afspreken, etc. Schrijf deze acties op. Plan ze het liefst meteen al in je agenda.

3. Op een zichtbare plek bewaren Zorg dat je je voornemens op een plek bewaart waar je ze regelmatig tegenkomt. Dit kan op je agenda zijn of bijvoorbeeld op de koelkast.

4. Regelmatig evalueren Plan vaste momenten in je agenda waarop je je lijstje er weer eens bij pakt. Kijk dan wat er al gelukt is. Daar mag je best trots op zijn en van genieten! Bedenk ook hoe het komt dat het gelukt is en ga op die manier door. Kijk ook wat er nog niet gelukt is. Bedenk waar dat aan ligt en denk na over andere acties die er voor kunnen zorgen dat het wel lukt. Maak het je niet te moeilijk.

In mijn trainingen is dit een regelmatig terugkerend onderwerp. Het kan namelijk heel stimulerend werken om je voornemens met anderen te delen. Zij kunnen met je meedenken over goede acties, ze kunnen je stimuleren je aan je voornemens te houden en ze kunnen je complimenten geven als het lukt.

Daarom: een van mijn prioriteiten is het aanpassen van mijn website. Jullie mogen me er aan houden! Mocht je nog tips of opmerkingen hebben die ik mee kan nemen in mijn nieuwe site, dan hoor ik dat ook graag!

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

3 gedachten over “Prioriteiten

  1. Ik wil je nog wat geven:
    Google Ernst Bloch.
    Die heeft het over innerlijke tijd!
    misschien nuttig?
    Tot woensdag 20 januari

  2. Leuk stukje ank. Mijn voornemen is om alles uit dit jaar te halen wat er in zit, zonder me gehaast te voelen. Hoop dat ik het waar kan maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s