Goede karma in de praktijk

Goede karmaIk ben net terug van een vakantie in Hong Kong. Hong Kong is een wereldstad waarin de meest luxe merken winkels hebben in enorm spectaculair gebouwde winkelcentra. Verder heeft het een geweldige skyline met enorme wolkenkrabbers die ’s avonds verlicht zijn in alle kleuren van de regenboog. Daarom heen vind je bergen, zee, strandjes en eilandjes. En wat ook prettig is, men spreekt overal engels. Naast alle luxe is het ook azie met marktjes met de meest exotische vissen en groenten, eetstalletjes op straat en overal tempels en boeddha’s.

Deze boeddha zie je boven op een berg op het eiland Lantau. Interessant aan het boeddhisme vind ik het idee dat je goede dingen doet, bijvoorbeeld dingen (offers) geeft om betere karma te krijgen. Hoe beter je karma is, hoe meer kans je hebt dat je na je dood opnieuw geboren wordt in een ‘beter’ leven. Uiteindelijk kun je dan via deze nieuwe levens verlichting en rust bereiken. In mijn ogen enigzins vergelijkbaar met het christelijke geloof waarin je als je volgens de 10 geboden leeft in de hemel komt. Weet iemand of in andere geloven ook een dergelijk principe bestaat?

Mooi vind ik dat het in het boeddhisme niet alleen gaat om goede dingen te doen of dingen te geven, maar dat het vooral gaat om de intenties erachter. Alleen maar iets goeds doen om er zelf beter van te worden, daar red je het niet mee. Maar, voor alle goede dingen die je doet zul je vroeger of later wel worden beloond.

Een mooie gedachte om na de vakantie weer mee aan het werk te gaan. Met welke intenties begeleid jij, als professional in het sociale domein, jouw klanten? En werkgevers? Met welke intenties ondernemen jullie? Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met MVO binnen jullie bedrijf? Ik geloof er in dat op de langere termijn ‘wie goed doet, goed ontmoet’.

Dank boeddha, voor deze wijze les. Ik ga weer aan de slag met mijn trainingen om wat karmapunten te verzamelen!

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s