Duurzaamheid. Een term die voortdurend voorbij komt vliegen. Belangrijk om mee bezig te zijn, maar het leven moet wel een beetje leuk blijven en ik hoef ook geen geitenwollensokken imago ;-).
Gelukkig kunnen we met een beetje gezond verstand toch ontzettend veel doen, thuis en op ons werk. Het hoeft niets extras te kosten (levert vaak zelfs op) en is nog leuk ook!
Hoe duurzaam ben jij thuis?
Hier een eenvoudig checklistje:
- Energie. Heb je al groene stroom? Kost echt niks meer en is eenvoudig te regelen. Makkelijke actie voor een goed gevoel. Even Googlen en het is zo gepiept. Je vindt op die sites vaak ook veel tips voor besparing van energie (levert het nog geld op ook).
- Papier en glas in de daarvoor bestemde bakken. Een nee-nee sticker kun je gratis aanvragen bij je gemeente en het spaart je overvolle postbakken en loopjes naar de papierbak. Is er bij jullie in de buurt al een bak voor plastic?
- Eten. Zoveel mogelijk biologisch, uit de buurt en van het seizoen. Let ook eens op hoeveel je eigenlijk weggooit. Met restjes kun je met een beetje creativiteit veel meer doen dan je in eerste instantie denkt. Zo hoef je minder boodschappen te doen.
- Kleding. Verschillende grote bedrijven (bijvoorbeeld HEMA) verkopen nu kleding van biokatoen. Let ook eens op waar en door wie jouw kleding eigenlijk gemaakt wordt.
- Oude spullen recycelen. Marktplaats en rommelmarkten kunnen een hoop opleveren en ben je wel eens bij de kringloopwinkel bij jou in de buurt geweest? kringloopwinkel.startpagina.nl
- Meedoen aan online acties om de aandacht op duurzaamheid te vestigen. Bijvoorbeeld via http://www.greenpeace.nl/getinvolved/act
Duurzaamheid op het werk
Ik koop alleen FSC printpapier, laat mijn drukwerk bij een sociale werkvoorziening doen, ga op de fiets als het even kan en heb een redelijk zuinige auto. Hoe wordt hier bij jou op het werk mee omgegaan?
Duurzaamheid gaat voor mij echter ook over het voorkomen van verspilling en het leveren van kwaliteit. Een training van mij mag niet snel vergeten worden. Ik hecht bijvoorbeeld veel belang aan:
- Het leveren van maatwerk door goede voorgesprekken en het voeren van intakegesprekken bij een training,
- Het samen nadenken over implementatie,
- Het houden van eindgesprekken en het betrekken van leidinggevenden,
- Voldoende evaluatiemomenten,
- Het leveren van ‘opvolg-programma’s’ zoals het maken van stappenplannen, het organiseren van opfris- en terugkomdagen, individuele coaching,
- Het contact houden met cursisten via e-mail, blog, social media waardoor mensen weer even aan het geleerde denken, geinspireerd worden, vragen kunnen stellen.
Wat doe jij om zo duurzaam mogelijk te wonen en te werken?
Ik lees heel graag je reactie, we kunnen vast veel van elkaar leren op dit gebied!
Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.
Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.
Beste Anke,
Ik ben je op het spoor gekomen via je 10 gratis vakantie uitjes op Linkedin. Ik vind je innitiatief inzake sustainable en environmental en goedkoop leven erg leuk. Ik ben vrijgezel. Ik hou ook wel van kokkerellen maar ben ook wel een beetje lui. Ik heb hierdoor toch wel een anatal slimme kooktrucs uitegvonden die je in staat stellen een snelle, voedzame, gezonden maaltijd te maken voor jezelf. Het bespaart tijd en belast het milieu minder.
Mijn eerste tip is als ik geen zin heb voor mijzelf alleen te koken is als volgt. Ik heb een rijstkoker. Op een dag bedacht ik me dat ik niet alleen rijst in dat ding kon doen maar ook andere dingen. Stel je maakt een nasi maaltijd. Daar moeten kruiden in je moet wellen. Maar het water in de rijstkoker is toch ook heet? en je gooit het later toch weer bij elkaar? Dus ik hup die kruiden ook bij de rijst in de koker. Toen dacht ik als ik de groente ook klein snij dan kan die er ook bij. En wat gebeurde er tot mijn verbasing? Alles werd prima gaar. Eventueel wat vlees of gehakt er appart even bij koken of bakken en klaar ben je in minder dat een uur. Het scheelt pannen. Tijd water en afwaszeep want minder pannen betekent minder afwas en dus minder belasting van het milieu. tweede tip op verzoek. Groeten van Richard Göbel.
Hoi Anke,
Ik heb nog iets duurzaams ( bedacht):
verander van bank naar een die duurzaam is bv. ASN bank of Triodos, zij financieren met jouw geld in DUURZAME projecten, goed voor milieu en mens.
ipv investeren in wapens.
Misschien is dit wel het beste wat je kunt doen..
Inderdaad Emilie, een hele makkelijke en heel effectieve actie!
Als je biologisch vlees te duur vindt kun je er ook altijd nog voor kiezen om je vlees een dagje over te slaan. Eet bijvoorbeeld drie dagen vlees, twee dagen vis en twee dagen vegetarisch. Zo hoef je je vlees niet helemaal te laten staan, maar kun je toch biologisch eten zonder er meer voor te betalen. Het is gezonder voor je en ook nog eens beter voor het milieu om een dag geen vlees te eten!
Goed idee, en voor vis heb je dan ook nog de viswijzer.
Daarop kun je heel eenvoudig zien welke vis er op een verantwoorde manier gevangen wordt (zonder dat er bijvoorbeeld veel bijvangst is etc.)
Hoi Anke,
Goeie blog maar weer van jou.
mijn huis(je) en werk zijn de belangrijkste plekken in mijn leven.
daarom let ik op wat ik gebruik en weggooi zoveel mogelijk , maar ik moet zeggen dat ik wbt het milieu daar nooit tevreden genoeg overben, en als ik álles”nog eens doordenk word ik toch heel wanhopig en treurig want het zijn toch druppels op een gloeiende plaat maar ik blijf wel scheiden en probeer me bij een aankoop toch eerst goed na te denken, maardenk toch in de eerste plaats aan mijn portomonnee, als je ook överal op moet gaan letten tja dan kan ik wel de hele dag bezig blijven.
gewoon maar per onderdeel actie ondernemen en de dingen doen die haalbaar zijn.beginnen met de dingen die iedereen al doet, spaarlampen, ov vervoer etc.etc. Echt nieuwe tips heb ik niet, maar wie weet doe ik toch nog originele
dingen – misschien in de toekomst. Ik lees er wel eens over in boeken en kranten, ik heb de Trouw elke dag en daar staat ook veel in wat je kan doen.
Misschien ben ik toch groener dan ik denk, jouw ideeen ta.v. je werk vind ik heel goed doordacht en zinnig, kan je ook t.a.v. mensen groen bezig zijn? Jij zegt en doet van wel. heel goed.
En hoe kan ik dan met collega’s en vrienden en prive me het beste groen opstellen? Want we leven samen met elkaar en een groene sterk op het werk bv.
?? het zit en zit er altijd al in. Nou het maakt toch veel los bij me. Daarom tot zo ver, groetjes.
Dag Emilie, Ik denk altijd maar: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. En volgens mij is dat ook de enige manier om er mee om te gaan. Wat anderen doen kunnen we moeilijk bepalen, maar we kunnen zelf wel het goede voorbeeld geven. Verder kunnen we anderen op een vriendelijke manier aanspreken op hun gedrag en hun informatie geven en laten nadenken waardoor ze misschien ook andere keuzes maken. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer effect!
Oh ja, het is toch prima dat je ook aan je portemonnee denkt? Niks mis mee, en op het milieu letten hoeft helemaal niet duur te zijn! Het is juist meestal goedkoper :-).
JA!! Ook hier iemand die duurzaam probeert te leven. Recycelen (glas, papier) seizoensgroenten kopen, biologisch vlees (zoveel mogelijk, maar prijs is helaas een drempel), hema collectie heb ik ook al ontdekt, maar koop voor de kinderen ook heel veel 2de hands (ook duurzaam), de fiets wordt hier heel veel gebruikt, OV helaas wat minder. Auto: Wel carpoolen en bewust mee om gaan. Het kan altijd beter, maar het begin is er zeker! Doorgaan met iedereen bewust maken, super. Liefs Miranda
Er zijn bij mij ook nog zo veel dingen die beter kunnen, maar ik probeer er wel steeds verbetering in te brengen en van bewust te zijn. En door dingen te delen kom je ook weer op goede slimme en makkelijke oplossingen. Zo heb ik laatst een Eco-wasbol aangeschaft op de website van BespaarBazaar. Werkt best goed en het bespaart een hoop wasmiddel!