Hoe word je een creatieve professional?

We willen het niet, maar we kennen het allemaal. Als je een tijdje in het vak zit van re-integratie/ hulpverlening, loert het gevaar van mensen in hokjes plaatsen. ‘De echte schizofreen’, ‘De niet-willer’, het zijn termen die je dagelijks voorbij hoort komen in onze wereld. Je kunt er zelf vast nog wel een paar bedenken.

Het herkennen van patronen kan op zich handig zijn, maar het gevaar is dat we er ook standaard oplossingen op gaan plakken. En dat werkt niet. Ieder mens en iedere situatie is toch echt verschillend. Daarom is creativiteit volgens mij zo’n belangrijke eigenschap voor een professional.

Maar hoe zorg je er voor dat je ondanks alle drukte, je hoge caseload, je bij het 5e gesprek van die dag nog steeds creatief kunt zijn?

Hier een paar creativiteits-tips (aanvullingen zijn welkom):

1. Ik weet dat je met targets, doorlooptijden etc. te maken hebt, maar leg je zelf niet te veel druk op. Haast is dodelijk voor creativiteit. Neem bewust een beetje ruimte (makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik). Te snel resultaat willen maakt dat het juist langer duurt om goed resultaat te behalen.

2. Luister en observeer goed, benoem wat je hoort en ziet en durf vragen te stellen. Ook die vragen die niet rechtstreeks naar het doel lijken te gaan, maar die gewoon in je opkomen. Het maakt je beeld van je klant breder en geeft je verschillende aanknopingspunten.

3. Durf te dromen en te fantaseren! ‘Gekke’, ‘niet-realistische’ opties bespreken kan soms tot hele goede en wel realistische ideeen leiden. Stimuleer je klant om dit ook te doen. (De ‘wat zou je doen met een miljoen’ vraag blijft een goeie..)

4. Voortkomend uit de vorige tip: deel met anderen. Deel je vragen, ideeen met anderen. Hun aanvullingen, vragen en adviezen kunnen jou ook weer op ideeen brengen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een intervisiesessie of een workshop over creativiteit in je werk.

Ik beloof je dat het werkt! Ik had vandaag helemaal geen inspiratie voor een blog, totdat ik de tijd nam om eens rustig naar buiten te kijken en te genieten van de vogeltjes bij de pinda’s in mijn tuin. Ik vroeg mezelf af waarom ik er eigenlijk zo van genoot, en borrel de borrel, dit blog kwam naar boven.

Ik ben heel benieuwd naar jullie creativiteitstips! Ook vragen waar voor je een creatieve oplossing zoekt, of leuke voorbeelden van creatieve oplossingen zijn welkom! Zo inspireren we elkaar.

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

6 gedachten over “Hoe word je een creatieve professional?

  1. Mooi stukje Anke, ik zie je zo zitten met je vogeltjes om je heen. Ik heb hier alleen maar Eksters aangetrokken met mijn mezenbollen.
    Ik vind het leuk om te praten met mijn clienten over dingen die opvallen, een aparte naam, het land van herkomst, een gekke hobby, alles wat er maar opvallend is. Soms blijf je dan wel iets te lang praten over iets wat eigenlijk niets met werk te maken heeft, maar je kan de keer erop dat je iemand ziet dan wel terugvallen op een leuk gesprek en een stuk vertrouwen.

    • Inderdaad. Ik heb deze week zo’n leuk gesprek gehad met een meneer van 50 die in Ghana in het nationaal hockeyteam had gezeten! Ik wist helemaal niet dat ze daar aan hockey deden! Hij vertelde o.a. over hoe hij als 20 jarige jongen voor het eerst ging vliegen omdat ze in Cairo moesten hockeyen. Ik weet zeker dat dit gesprek (ook al ging het helemaal niet over het SAP traject dat hij moet gaan volgen) een goede basis heeft gelegd voor ons contact, wat volgens mij een voorwaarde is voor het slagen van een goed traject.

    • Jammer genoeg wel Leen. Soms is het ook wel noodzakelijk om dingen onder te verdelen en te kaderen, alleen is het zo jammer dat we dan vaak met oogkleppen op die hokjes gaan volgen en helemaal niet meer daar buiten kijken. Terwijl daar ook vaak mooie oplossingen te vinden zijn.

  2. Kijken is ook een belangerijke. Toen ik nog een column schreef en niet zo veel inspiratie had, keek ik altijd goed om me heen en zag zoveel verhalen liggen op straat. Je moet vaak gewoon je ogen open doen en echt kijken.

  3. Mooi stuk Anke!
    Zelf ging ik graag naar buiten met mijn klanten. Wandelend zie je een ander mens en krijg je een heel ander gesprek dan aan een bureau.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s