Doelen stellen zonder ‘keurslijf-gevoel’

Hoe ver ben jij gekomen met de goede voornemens van het begin van dit jaar? Ben je een beetje opgeschoten met de doelen die je je gesteld had? Sommige mensen beginnen er niet eens meer aan..

Toch is het stellen van doelen wel belangrijk om je te ontwikkelen. In alle ontwikkelingstrajecten, ook in bijvoorbeeld een re-integratietraject geeft het stellen van doelen een richting. Je weet waar je je energie en aandacht op moet focussen. Doelen stellen werkt efficient en schept daarmee tijd.

Veel mensen ervaren doelen echter als een soort keurslijf. Een stressfactor. Iets wat behaald moet worden waardoor je minder vrijheid hebt tot uitstapjes. Een vraag die veel trajectbegeleiders mij stellen is ‘Hoe haal ik mijn doelen (binnen de gestelde tijd) maar geef ik mijn klant toch genoeg vrijheid/ regie in het gesprek?’

Een paar tips om wel doelen te stellen, maar het ‘keurslijf-gevoel’ te voorkomen:

 • Zorg dat het doel dat jij met je klant hebt een gezamenlijk doel is. Jullie moeten er beide achterstaan. Dit voorkomt weerstand (en ‘keurslijf-gevoel’) van beide kanten.
 • Formuleer het doel SMART. Misschien een open deur, maar zorg er echt voor dat een doel duidelijk is, dat je het kunt afstrepen als je het behaald hebt, dat het realistisch is en binnen een afzienbare tijd te behalen. 
 • Maak je doelen niet te groot. Afstrepen is heerlijk. Het geeft je het gevoel dat je iets bereikt hebt. Je voelt vooruitgang. Dat geeft plezier, energie en doorzettingsvermogen om verder te gaan.
 • Evalueer regelmatig! Is ons doel nog steeds een gezamenlijk doel? Is het nog steeds het goede doel? Is het inderdaad haalbaar? Stel bij waar nodig. Het is niet erg doelen te veranderen. Als je maar een doel hebt. Doelen waar je niet (meer) achter staat geven je het ‘keurslijf-gevoel’ en verminderen je motivatie om er aan te werken.
 • Stel niet alleen doelen, maar plan ook meteen de activiteiten die nodig zijn om de doelen te behalen. Zo wordt het een concreet lijstje die je zo kunt afwerken.

Meer hierover kun je leren in de training ‘Individuele Vraaggerichte Benadering’ (voor professionals) of ‘Jouw eigen plan’ (voor cliënten).

Een oefening die je nu meteen kunt doen:

 1. Stel 2 doelen voor het komende jaar die gaan over je werk.
 2. Stel 2 doelen voor het komende jaar die gaan over je priveleven.
 3. Maak de doelen SMART (echt!)
 4. Bedenk acties bij de doelen en plan deze voor zover dat al kan
 5. Plak dit lijstje in je agenda
 6. Kijk er regelmatig naar en streep door wat je behaald hebt
 7. Wees trots op jezelf en je ontwikkeling in het komende jaar!

Door je doelen met anderen te delen maak je ze concreter en creeer je meteen een stok achter de deur. Daarbij kunnen mensen je ook nog tips geven om de doelen makkelijker te halen.

Dus: Wees een held en deel je belangrijkste doel met ons in de reacties. Ik en de andere lezers zullen ons best doen je te helpen het doel te behalen!

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

21 gedachten over “Doelen stellen zonder ‘keurslijf-gevoel’

 1. Pingback: Een miljoen winnen, en dan..? Wat zijn jouw wensen en motieven? | Anke Fokkens's blog

 2. Hoi Anke,
  met deze aflevering van jouw blog kwam ik niet zo goed verder.
  Gelukkig heb ik op je volgende blog wel een antwoord kunnen vinden.
  Prive heb ik wel een doel:
  zingen in een koor.
  En ik ga stoppen met lief doen.

  • Dat is toch prima Emilie. Je hoeft niet met elke blog iets te kunnen, en je hoeft ook niet op elke blog te antwoorden. Misschien heb je meer aan de volgende blog over wensen.. En de doelen die je noemt zijn toch al heel wat? ‘Stoppen met lief doen..’ Misschien moet je er van maken ‘Stoppen met te lief doen..’ want lief zijn is ook gewoon een hele goede eigenschap hoor! Alleen niet altijd, het moet niet ten koste gaan van jezelf. Heel veel succes!

 3. Ik heb ankefokkens.wordpress.com gevonden via Google. Gaaf gemaakt! Ik hoop wil ook zo een site te maken.
  Waarmee heb je dit gemaakt?

  Groetjes,
  Henny uit Purmerend

 4. Dag Anke,

  Bedankt voor je inspirerende blog! Fijn mensen die af en toe inspirerende woorden doorsturen. Je hebt me geprikkeld om met sommige clienten de doelen opnieuw te bekijken.

  Groet,
  Vincent Polman

 5. mooi blog, Anke.Ik was nog niet zo met doelen bezig, wel met verlangen naar…..en rusten in Zijn. zojuist een mooie 5 daagse retraite bij hans Knibbe Zijnsorientatie achter de rug. Goed om verlangens naar bijv. meer tijd voor hobby, meer tijd voor meditatie, meer tijd voor etc. om te gaan zetten in doelen. Inspirerend, dank je!

  • Graag gedaan! Ik ben ook al druk bezig met yogalessen, saunadagjes en andere gezellige uitjes in te plannen. Dat moet bij mij echt, anders stroomt mijn agenda zo vol met allerlei andere dingen die dan op dat moment belangrijker lijken maar het eigenlijk niet zijn 🙂

 6. Hoi Anke,

  Wat een leuke blog heb je geschreven. Mijn doel is in ieder geval om mijn diploma in september te gaan halen. Maar dat lukt me wel. Verder wil ik ook gaan uitzoeken wat ik na het behalen met mijn diploma Master SEN ga doen. Ik wil wel naast mijn werk iets voor mijzelf gaan beginnen. Verder zijn Lotte, Vera en ik aan het sparen voor een eigen pony. Dus misschien komt mijn droom van vroeger dit jaar wel uit…een eigen pony!!!. Jij veel succes met je doelen.

  Gr. Simone

  • Wauw! Een echt paardenmeisje 🙂 Misschien moet ik dan eindelijk eens een keer weer bij jullie langskomen, dan mag je me een lesje geven! Ik wil graag meer weten over je opleiding Master SEN. Als je voor jezelf gaat beginnen kan ik je wellicht wel met dingen helpen.

 7. Hoi Anke,
  Leuk blog weer!
  Wat zijn jouw doelen voor dit jaar?
  Die van mij: stoppen met werken, genieten van het leven!
  Gauw weer een keertje quality time?
  kus

  • Dat zijn nog eens goede doelen!
   Ik ben van plan mijn bedrijf dit jaar verder te professionaliseren en ik ga beter plannen waardoor ik minder hoef te stressen. Ook ontspanning ga ik gewoon inplannen. Yoga staat al voor elke vrijdag in mijn agenda en dagje sauna met zus staat ook al vast. Quality time met jou past daar zeker ook bij! Mail maar een leuk voorstel!

 8. Happy New Year Anke,
  Mooi geschreven.
  Mijn doel dit jaar is onder meer, terug naar school te gaan.

  Ciao,
  Chinello

 9. Beste Anke,
  Ook voor jou de beste wensen natuurlijk voor het 12e jaar in deze eeuw.
  Jij bent in elk geval wel SMART begonnen met je blog.
  Mijn eerste doel is om meer interessante blogs te gaan volgen en ik zet het meteen in actie door jouw blog meteen op mijn lijst te zetten.
  Je ziet het werkt meteen al.

  Groet, Frans

  • Dag Frans! Leuk dat je mijn blog gaat volgen. Dan kunnen we elkaar weer inspireren en scherp houden zoals we vroeger ook deden! Wat voor soort blogs vind je nog meer interessant om te volgen? Misschien kan ik je tips geven?

 10. Hey Anke

  Ik vind het leuke en goeie infomatie van je
  ga zo door
  Ik wens jou gelukkig en gezond 2011
  en veel succes met je eigen bedrijfje en met alles wat je ook doet

  groetjes Charles Kapiteijn

  • Dank je Charles, hoe gaat het met jou? Leuk dat je mijn blog leest en ook een berichtje achter laat. Ik wens jou ook een heel goed 2011 en ik ben benieuwd wat je allemaal gaat ondernemen dit jaar om jouw ideale baan te vinden 😉

 11. Beste Anke,

  Wat een een inspiratie en energie. Ook veel informatie. Je bent lekker actief, ga zo door.

  Met vriendelijke groet,

  Frank Terpstra
  AM Groep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s