Een miljoen winnen, en dan..? Wat zijn jouw wensen en motieven?

Mijn vorige blog ging over het maken van doelen en dat dat belangrijk is omdat je dan een richting bepaalt waar je heen wilt (en er daardoor ook sneller komt). Het is belangrijk dat je kleine doelen bepaalt die realistisch zijn zodat je ze ook daadwerkelijk kunt behalen en niet de moed verliest. (hoe gaat het met jullie goede voornemens?)

Echter om doelen te kunnen bepalen moet je wel weten wat je wilt. In de IVB (Individuele Vraaggerichte Benadering) noemen we dat ‘wensen en motieven’. Kort gezegd; wat wil je en waarom wil je dat? Grote vragen die veel makkelijker zijn om te stellen dan om te beantwoorden..

Er zijn 3 veelgebruikte hulp-vragen die je kunnen helpen een antwoord te krijgen op dergelijke levensvragen. Probeer ze maar eens voor jezelf te beantwoorden. Je zult zien dat het niet zo makkelijk is, maar dat het wel een duidelijk kader geeft waarbinnen je dan weer kleine praktische doelen kunt stellen. (Ik help cursisten hiermee in de training ‘Jouw eigen plan’)

Vraag 1: ‘Wat zou je doen als je een miljoen (of meer) zou winnen?’

Deze vraag helpt je na te denken over wat je echt wilt en wat belangrijk voor je is. Wat zou je kopen? Zou je blijven werken? Zou je anderen iets geven? Het moeten werken om geld te verdienen en te overleven haal je er op deze manier af.

Vraag 2: ‘Stel er komt vannacht een goede fee naast je bed en die vervult 3 van jouw wensen. Hoe zou je wereld er de volgende ochtend uit zien?’

Deze vraag zorgt er voor dat je je prioriteiten bepaalt. Wat is echt belangrijk voor je? Het geeft je ook mogelijkheden je beperkingen weg te toveren en te zien hoe de wereld er uit zou zien zonder. (Waarna je kunt bekijken hoe je daar toch zo dicht mogelijk bij zou kunnen komen met de beperkingen die je nu hebt)

Vraag 3: ‘Stel je bent 80 jaar en zit in het bejaardenhuis en kijkt terug op je leven. Wat hoop je dan te zien?’

Ook het antwoord op deze vraag laat vaak duidelijk zien wat je belangrijkste waarden en normen zijn en kan je inzicht geven in op welke manier je zou willen leven en wat je daarvoor moet doen.

Ik heb nu 3 vragen genoemd die je kunnen helpen om er achter te komen wat je echt wilt. Weten jullie nog meer goede vragen? Deel ze dan hier!

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

8 gedachten over “Een miljoen winnen, en dan..? Wat zijn jouw wensen en motieven?

 1. Pingback: Het nut van dromen | Anke Fokkens's blog

 2. Als ik 1 miljoen heb zou ik mijn gezondheid terug willen kopen .
  de goede fee mag ervoor zorgen dat ik van mijn rookverslaving afkom en daardoor zullen andre dingen in mijn leven vanzelf beter gaan.
  En ik zou graag een autotje kopen stel dat ik mag wensen dat ik auto kan leren rijden.
  Ik zou dingen over willen doen en dan wat ik graag zou willen en dat ook kunnen.
  (bv. voor mijzelf opkomen, eruit gooien wat er uit moet en kan)

  • OK, ik antwoord even kort:
   1. Ik zou een aantal dingen kopen en ik zou de hypotheek aflossen. Daarmee verlaag ik de maandlasten enorm wat mij (ons) heel veel vrijheid geeft in hoe ik mijn werk kan inrichten. En wellicht kunnen we ook wat meer vrije tijd creeren om van te genieten.
   2. De 3 wensen zouden zijn: de miljoen (dan heb ik werk en vrije tijd meteen geregeld), gezondheid en goede relaties behouden, dat mensen open staan voor mijn trainingen waardoor ik anderen wat kan leren.
   3. Als ik oud ben hoop ik een gezellige wijze dame te zijn die veel mensen heeft geleerd hoe ze op een goede manier kunnen communiceren waardoor mensen konden groeien en waardoor leed is voorkomen.

   En jij?

   • Met een miljoen aou ik op dit moment: een auto kopen, geld opzij zetten zodat mijn dochter later kan studeren en verhuizen naar een groter huis, misschien een huis kopen. De goede fee heeft een rustige nacht, want ik ben eigenlijk best tevreden zo. Ik zou haar vragen om dat gevoel te behouden en me zo nu en dan in te laten zien wat ik wel niet heb, als ik het even vergeten ben.
    Als ik tachtig ben en in het bejaardenhuis zit en terug kijk op mijn leven hoop ik te zien dat ik mijn dromen heb waar gemaakt en me niet heb laten leiden door angsten waardoor ik niets heb bereikt. Wat ik ook gedaan heb in mijn leven, ik hoop dat ik een vervuld gevoel zal hebben als ik oud ben, zodat ik met een gerust hart kan gaan, als het mn tijd is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s