Je kunt meer dan je denkt!

Je kunt meer dan je denk!Deze week gaf ik training in een sociale werkvoorziening. De training is bedoeld om medewerkers te ondersteunen bij het uitstromen naar het reguliere bedrijfsleven. Ik wilde de medewerkers laten fantaseren over hun mogelijkheden in de toekomst. Om hen te inspireren vertelde ik het prachtige verhaal van de postbode Cheval. Dat verhaal kun je nalezen in mijn blog ‘Creeren kun je leren’.

Na het verhaal vroeg ik de cursisten te bedenken wat ze zouden doen als een goede fee al hun wensen uit zou laten komen of als ze veel geld in de loterij zouden winnen. Voor sommige cursisten was het lastig om hier over na te denken. Het was confronterend omdat ze wensen verdrongen hadden vanwege hun beperkingen. En die beperkingen zouden toch niet echt weggetoverd worden.. Het was lastig omdat veel mensen het dromen verleerd zijn. ‘Dat is toch niet realistisch…’ hoorde ik ze regelmatig zeggen.

Ik hoor het trajectbegeleiders en consulenten trouwens ook vaak zeggen. ‘Ze moeten wel een beetje realistisch worden hoor..’ Sommige dromen zullen inderdaad nooit waar worden. En sommige mensen moeten leren accepteren dat ze bepaalde dingen niet meer kunnen die ze vroeger wel konden. Maar aan de andere kant, als je niet droomt, geen ambities hebt, kom je dan stappen vooruit?

Met een beetje stimulans heeft elke cursist een flap-over gevuld met zijn dromen. Ze hebben soms grappige en vaak ontroerende presentaties gehouden. En met een beetje creativiteit van de hele groep hebben we voor iedereen kleine stapjes bedacht die die droom een beetje dichterbij kan brengen. Al is het maar het inschrijven bij een datingsite of het schrijven van een brief naar ‘Goede tijden, slechte tijden’.. Elke stap verder is er 1. Durf jij met je klanten mee te dromen?

‘Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars’ – Brian Littrell

Ter inspiratie een serie filmpjes van mijn oude werkgever Pantar Amsterdam, gemaakt door AT5. Mission: Possible

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

4 gedachten over “Je kunt meer dan je denkt!

 1. Tien jaar geleden zei een werkleider (op de wasserij) tegen mij dat ik nooit een grote prater zal worden. Soms vind ik het ook heerlijk om
  niets te zeggen en alleen te zijn met mijn gedachten, een ander heeft dat vaak niet door Actief luisteren is ook praten maar vaak kan ik de
  woorden niet vinden alhoewel ik de situatie wel aanvoel.
  En soms is het makkelijker in 1op1 gesprekjes dan in een groep.
  En soms over ditjes en datjes praten.
  heb ik dan toch last van “selectief mutisme”
  groet van Emilie

  • Ik was vroeger ook helemaal geen grote prater. Ik fietste elke dag een uur met een groepje andere kinderen naar school. Soms hadden ze amper in de gaten dat ik er ook was. Ik vond dat heel vervelend en had het gevoel dat ik op de een of andere manier niet echt mezelf was. Inmiddels heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en weeg ik niet meer elk woord voor ik hem uitspreek. Ik geef trainingen en soms klets ik mensen de oren van het hoofd. Al zal ik op een feestje ook meestal niet de gangmaker zijn. Ik vind dat niet erg. Ik voel me er goed bij zoals ik nu ben. Dat is het belangrijkste. Dat je je er goed bij voelt. Zo niet, dan kun je er aan gaan werken. Ik ben er van overtuigd dat je met veel dingen heel ver kunt komen als je dat graag wilt.

 2. Leuk Ank! Als je echt wilt kun je erg ver komen. Een aantal van mijn dromen heb ik waar gemaakt, zoals moeder worden en in het buitenland wonen. Nu nog dat kinderboek en het VW busje! Het gaat me lukken!

  • Dat is precies wat ik mensen wil meegeven. Durf te dromen! Laat je niet te veel tegenhouden door beperkende gedachtes van jezelf of anderen. Als ik naar veel mensen om me heen had geluisterd was ik nooit voor mezelf begonnen. ‘Durf je dat wel?’, ‘In deze tijd?’, ‘Je geeft wel je zekerheid op’. Dat zijn dingen die ik veel gehoord heb. Gelukkig heb ik een partner die mij wel stimuleert om een stapje verder te gaan. En nu ben ik zo ontzettend blij dat ik die stap toch heb genomen! Ik werk elke dag met plezier en het gaat hartstikke goed! En ja, soms is het best spannend, ik maak lange dagen en moet veel nieuwe dingen leren. Maar ik geniet er van..
   Ben je al begonnen met het kinderboek? En sparen voor het VW busje? Er is nu een reclame op tv van Hornbach geloof ik. ‘Je moet gewoon beginnen..’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s