Zo houd je je hoofd boven water!

Poeh hé, word jij er ook zo moedeloos van af en toe? Alle veranderingen in de zorg, welzijn en re-integratie? En vooral al die bezuinigingen? Niet alleen maar berichten om vrolijk van te worden!

Daarom vandaag een oproep aan jou als medewerker in deze branche: Houd vol! Word de beste en de leukste! Zo, dat is nog eens makkelijker gezegd dan gedaan hè? 🙂 Maar ik meen het wel.

Volgens mij zijn er in dit soort situaties twee valkuilen voor bedrijven en professionals:

1. Heel hard gaan bezuinigen en alleen nog het hoogst noodzakelijke doen.

2. Keihard werken zodat je voor de leuke dingen geen tijd meer hebt en je jezelf compleet voorbij loopt.

Beide totaal niet productief:

1. Natuurlijk kun je niet meer geld uitgeven dan dat je hebt. En kritisch kijken naar je bestedingspatroon is nooit verkeerd. OK, daar ben ik het mee eens. Echter, alleen het hoogstnoodzakelijke doen is niet goed genoeg. Om te kunnen overleven (als bedrijf en als professional) moet je kwaliteit leveren. Je moet de beste zijn. Dus, wees creatief. Kijk hoe je toch iets extra’s kunt doen. (huur mij bijvoorbeeld in voor een training voor je medewerkers of klanten, zo duur ben ik niet ;-)) Ze vertellen het door! Kijk hoe je toch kunt investeren in die opleiding en je jezelf boven de anderen uit kunt tillen. Kijk ook welke extra dingen je kunt doen die geen of weinig geld kosten maar veel opleveren. (zie ook mijn blog ‘Waarom we meer moeten geven’)

2. Hard werken. Absoluut noodzakelijk. Zeker in dit soort tijden. Maar als een kip zonder kop werken tot je er bij neer valt heeft geen enkele zin. Je hebt rust nodig om overzicht te hebben en productief te kunnen zijn. Je hebt trouwens ook maar een leven en jij bent daar verantwoordelijk voor. Zorg dat je het leuk hebt. Maak er wat van! In een plezierige sfeer is het niet erg om hard te werken. En, als ik zou moeten kiezen in een sollicitatiecommissie heb ik liever een optimistische, vrolijke, nieuwe collega dan een gefrustreerd stuk chagrijn 😉

Ik ben benieuwd naar jouw reacties. Je kunt ze hieronder kwijt.

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

17 gedachten over “Zo houd je je hoofd boven water!

 1. Mooi beschreven. Om mijn hoofd boven water
  te kunnen houden probeer ik altijd een prioriteiten planning te maken en minimaal een uur per dag iets voor mijzelf te doen. Zo kom ik elke dag aan mijn stukje ontspanning.

 2. He Anke,
  Dit is een zinvolle uitleg hoe ik m’n hoofd boven water kan houden.
  Een goede balance tussen werk en prive is daarnaast uitermate belangrijk.
  Jezelf minder verantwoordelijk voelen en doen waar je goed in bent.
  Dank voor je tips. Ik neem ze graag ter harte! 🙂

  Groetjes Leonie

  • Hoi Leonie, dank voor je reactie. Ik ben het helemaal met je eens. Werk is niet het enige in het leven! Regelmatig met je lichaam bezig zijn (sporten, iets met je handen doen) ipv alleen met je hoofd is voor mij ook erg belangrijk.

 3. Fijne boost Anke!
  Ik bedenk me wel, dat als het enthousiasme gaat ontbreken, er mogelijk een ander spoor mag komen.
  Een nieuw doel wat deze tijd dient.
  Zoals budgettering, omgaan met geld, advies bij besparingen.
  Of bewustwording over de prioriteiten in je huidige bestaan.

  • Natuurlijk is budgettering en dergelijke heel belangrijk. Maar we moeten ook oppassen dat we niet met z’n allen alleen maar negatief en moedeloos worden en denken dat er niks meer kan. Er zitten ook nog steeds een hoop mooie kanten aan het leven en er zijn nog steeds mogelijkheden en kansen. Laten we daar voor gaan. En inderdaad moeten we dan goed nadenken over prioriteiten. Niet alles kan.. Ik beweer ook niet dat het makkelijk is en steek ook niet mijn kop in het zand. Maar ik denk dat de beste (en de leukste) manier om er mee om te gaan is om positief en creatief te blijven. En misschien vinden we dan prachtige nieuwe wegen en oplossingen..

 4. Hoi Anke,
  Bezuinigen op enthousiasme is heel goed als je tot de conclusie komt dat enthousiasme achteraf misplaatst blijkt.
  Om te bezuinigen op enthousiasme heb je geen psychiatrische verschijnselen nodig, geen manie of niks, ook geen psychiatrische diagnose. Het mooie aan bezuinigen op enthousiasme is dat het geen geld kost en dat je onderhandelingspositie stukken verbetert.
  Groet,
  Arthur Groot

  • Ha ha, ik heb het over enthousiasme in het algemeen, en jij hebt het over enthousiasme over 1 ding. Als je daar minder enthousiast over wordt word je hopelijk wel weer enthousiast over iets anders. Dat was precies mijn punt. Ik ben niet enthousiast over al die bezuinigingen, maar wel over het vak. Probeer je focus te leggen op de dingen waar je wel enthousiast over bent is het idee 🙂

 5. Hoi Anke,
  Ja bijna alles goed. Haha. In andere landen is weliswaar geen hypotheekrenteaftrek, maar het weer is vaak beter, evenals het eten, niets gatis natuurlijk, maar een huis is elders vaak veel goedkoper. Ook blogs schrijven gaat veel makkelijker met lekker weer en een ontspannen sfeertje. Reintegreren, dat doe je zelf! En niet in nl natuurlijk, want dat is onmogelijk. Ik fantaseer nog wel eens om te solliciteren als creatief directeur bij een grote bank, in de hoop dat doordat het benoemd wordt, de creatieve man, het dan daar ook voortaan bij blijft. Voor wat betreft de banken dan. Ijdele hoop vrees ik. In persoonlijke zin denk ik dat ik dit jaar 3 a 4 procent ga bezuinigen op enthousiasme.
  Groet, Arthur

 6. Hoi Anke,
  Hard werken moet ook lonen. Boter bij de vis. Voor iedere dag die het niet loont of geloond heeft, een pyamadag. Ik stel voor iedere maandag en iedere vrijdag. Weekend is natuurlijk vrij, en dinsdag woensdag en donderdag om muziek te maken. Dat is natuurlijk maar een licht advies. Zelf overweeg ik te emigreren.

  Groet,
  Arthur

 7. O dus daarom voel ik mij zo raar in het hoofd tijdens mijn werkuren…??
  Ik krijg zulke rare gedachtes over de werksfeer, niemand weet precies wat er nou aan de hand is, als je alleen maar ieder voor zich werkt komen er zulke “rare”situaties.., het lijkt erop of de onderlinge concurentie weer begonnen is, en dat wilde ik met de Sw juist voorkomen. De sfeer is wel goed, maar we verliezen de moed (ik al heel snel) soms. Er is iets minder tijd om nieuwe dingen te “oefenen” en dat levert stress op. En dan werk IK nog part-time, hoe moeten die collega’s zich wel niet voelen.
  Niet alleen het hoofd boven water houden maar ook koel houden, en rustig blijven terwijl de boel doordendert. Motivatie houden, pep talks genoeg, ieder op zijn eigen manier..
  Nou ja, ik ga weer leuke dingen “zoeken” om te doen: terug naar de kleuren v/h leven, vitamines voor het hart (ook v/d vogels).
  Jij ook he Anke, er moet al zoveel… Laat jezelf niet verwelken, tulpen en narcissen en straks een echt PAASEI!!
  gr van emilie

 8. ik ben het helemaal eens met anke………..je kan alleen overleven door heel erg goed je best doen en als dat niets oplevert……….inderdaad misschien een opleiding volgen………maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen…….maar het is en blijft best wel moeilijk……………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s