Zo maak je netwerken leuk!

koffie-drinkenWat zijn deze dames volgens jou aan het doen? Drinken ze koffie en doen ze ondertussen wat klusjes? Het ziet er gezellig uit toch? En wie weet wat er allemaal geregeld wordt. Oppas voor aanstaande zaterdag?

Tegenwoordig noemen ze dit netwerken 🙂

Veel mensen krijgen de kriebels bij het woord netwerken. Ze hebben het gevoel dat ze onbekende mensen moeten gaan bellen om te vragen of ze wat voor hen kunnen doen. Dat is geen netwerken. Dat heet koude acquisitie. Dat is heel wat anders. Maak het jezelf gemakkelijk (en leuk) en begin bij mensen die je kent.

Hoe reageer jij als je gebeld wordt door een uiterst vriendelijke maar onbekende meneer die je een verzekering probeert te verkopen? En hoe reageer je als een vriend van je tegen je zegt dat die verzekering echt heel goed is en het de moeite waard is om over te stappen?

Wat bekenden tegen en over je zeggen komt veel meer aan dan wat vreemden zeggen.

Zo werkt het ook met een baan vinden. Natuurlijk moet je op papier een goede kandidaat zijn. Maar daar zijn er meestal meer van. Degene die het wordt is degene die ze het het meeste gunnen. En je gunt vooral de mensen iets die je kent en die je leuk vindt.

Netwerken is dus vooral nieuwe mensen leren kennen en bij oude mensen onder de aandacht blijven. Zorg dat ze weten waar jij naar op zoek bent en bedenk wat jij hen kunt geven. Kijk in welke mensen je energie steekt. Werken ze in een voor jouw interessante branche? Kun je iets van ze leren? Kennen ze veel andere interessante mensen? Maar vooral: zijn ze gezellig? Vaak komt er niet direct iets uit een netwerkgesprek en moet je meerdere keren met iemand afspreken. Soms komt er helemaal niks uit. Laat het dan alsjeblieft wel gezellig zijn! Wil je meer hierover leren, kijk bij mijn trainingen.

Waar lopen jij of jouw klanten tegenaan bij het netwerken? Deel het hieronder in een reactie. Wellicht heb ik, of andere lezers, een goede tip voor je!

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

2 gedachten over “Zo maak je netwerken leuk!

 1. waarom moet het perse gezellig zijn?
  je hoort vaak zeggen dat het tegenwoordig niet meer (zo) gezellig is als vroeger.
  en dat dat komt omdat alles om het geld draait.
  Nou heb je wel geld nodig om je woning bv gezellig te maken.
  Hollandse spaarzaamheid, een koekje bij de koffie, dat was vroeger gezellig ( het engelse cosy
  is geen volledige vertaling van gezelligheid- dus betekent het hier meer. maar wat?
  bekend is dat de Kerstdagen wel eens helemaal niet zo gezellig zijn.En dat een leuk uitje
  of iets anders samen doen, soms niet zo gezellig is omdat er dan weer iemand gaat zeiken.Moet alles altijd positief en perfect zijn?
  We moeten al zoveel en de maatschappij verandert in hoog tempo…
  We ‘moeten’zelfs genieten!en anders zeggen ze gewoon: U MAG nu even…dit of dat..!
  maar in feite zeggen ze daarmee : U moet nu ..enz.
  Misschienkan gezellig gebruikt worden als bijvoeglijk naamwoord bv we hebben gezellig zitten zeuren. ik zou “het was/is gezellig”willen schrappen uit mijn vocabulaire want ik heb toch andre hoop en verwachting van iets dierbaars zoals gezellig zijn.
  Ik hoop dat er vandaag nog iets te lachen valt, lijkt me gezellig…

  • Niks moet Emilie. Mijn bedoeling is juist om te laten zien dat het beter is om van netwerken niet iets te maken waar heel veel druk op ligt. Als je een baan wilt is het wel heel handig om te gaan doen, maar heb er niet te hoge verwachtingen van. Denk niet dat je er bij het eerste gesprek meteen een baan uit ‘moet’ slepen. Houd het voor jezelf (en de ander) leuk (gezellig), dat levert minder stress op en meer succes.
   En even een baaldag hebben mag ook 🙂 maar dan zou ik op die dag niet gaan netwerken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s