Gedragsverandering. Eigenlijk al mijn trainingen gaan er over. En het is niet de eerste keer dat ik er in dit blog over begin.. Waarom dan weer een nieuw artikel over dit onderwerp? Omdat het zo moeilijk is.. Maar ook omdat het het allerbelangrijkste is wat je wilt bereiken bij je klanten. Toch?
We weten het allemaal, hoe moeilijk het is. Denk maar eens aan je laatste poging om af te vallen, meer te gaan sporten, je mailbox overzichtelijk te houden, etc. Is het belangrijk? Die vraag hoef ik eigenlijk niet te stellen. Natuurlijk is het belangrijk. Het is beter voor je gezondheid, levert je minder stress op, etc. We weten het allemaal, de kennis er. Uiteindelijk gaat het om ander gedrag.
Waarom is het zo moeilijk om voor elkaar te krijgen?
Simpel. Omdat er vaak fases overgeslagen worden. Volgens Prochaska en DiClemente zijn er 6 fases bij gedragsverandering. Je moet ze allemaal doorlopen om echte gedragsverandering voor elkaar te krijgen.
1. Voorbeschouwing (ook wel voorstadium genoemd). Mensen hebben hier nog niet het gevoel dat ze een probleem hebben. Ze willen hun gedrag niet veranderen of geloven niet dat ze dat kunnen.
2. Overpeinzing. ‘Er zou misschien wel iets moeten veranderen… ooit…’ Mensen wegen de voor en nadelen af, maar tot nu toe winnen de nadelen het.
3. Beslissing. ‘Ja, ik wil het. Nu nog uitzoeken hoe ik het het beste kan aanpakken’. Mensen hebben de beslissing genomen. Er moet een praktisch stappenplan komen.
4. Actieve verandering. Iemand heeft daadwerkelijk actie ondernomen en ander gedrag vertoont.
5. Consolidatie. Iemand ervaart de voordelen van de gedragsverandering en gaat er mee door.
6. Terugval. Op moeilijke momenten is er kans op terugval. Dit is niet erg. Je kunt er van leren en met die kennis de cirkel nog eens doorlopen.
Per fase zijn er zaken waar je als begeleider op moet letten en die je kunt doen om je klant door deze fase heen te helpen. Als ik al deze fases nu ga behandelen wordt dit een enorm lang artikel. Dat wil ik je niet aandoen. Daarom behandel ik in de komende artikelen elke keer 1 fase. Ik geef voorbeelden uit de praktijk en praktische tips. Ook zal ik je elke keer een vraag stellen om je aan het denken te zetten. Het is erg leuk en waardevol voor mij en andere lezers als je je reacties na een artikel met ons deelt.
Andere artikelen van mij over gedragsverandering zijn Motiveren om te leren en Zonder pijn kom je nooit verder.
Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.
Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.
Pingback: Waarom een burn-out ook een cadeau is | Anke Fokkens' blog
Pingback: Zo maak je winnaars van je klanten! | Anke Fokkens' blog
Pingback: Overpeinzen. Tot je een ons weegt? | Anke Fokkens's blog
Pingback: Vallen, opstaan en weer doorgaan. Hoe doe je dat? | Anke Fokkens's blog
Pingback: Wat te doen bij beren op de weg? | Anke Fokkens's blog
Gedrag begint als in de eerste celdeling van het ontstaan van het menselijk lichaam.
Dus wil je mensen creëren die open, in contact en menselijk zijn begint het al met deze verwelkomen in de wereld door het kind in de buik van de moeder te zien als bewust zich voorbereiden op de omgeving en de wereld.
Door als moeder en vader contact te maken en te communiceren kan je het kind gerust stellen en voorbereiden op het geboorte proces. Hierdoor komt het kind rustig ontspannen ter wereld en herkent het kind de moeder en de vader. Zo zal er geen inprint zijn van afscheiding. Dit zal deze mensen doen opgroeien als open in contact zijnde wezens die autonoom kunnen zijn.
Pingback: Denk je mee? Hoe helpen we Sanne? | Anke Fokkens's blog