Zo maak je winnaars van je klanten!

In een eerder blog Gedragsverandering. Hoe krijg je het voor elkaar? schreef ik over de 6 fases bij gedragsverandering. Deze keer een artikel over fase 5. Consolidatie. Iemand ervaart de voordelen van de gedragsverandering en gaat er mee door.

Tja, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.. Ben je wel eens begonnen met afvallen? Was je echt blij na die eerste kilo, maar kon je het toch niet volhouden? Ben je wel eens gestopt met roken, voelde je je echt beter, maar had je toch weer een zwak moment? Dan weet je hoe moeilijk het is om gedragsverandering vol te houden.

Winners-are-not-those-who-never-fail-but-those-who-never-quit.

Om te weten hoe je je klant kunt helpen om vol te houden moet je wat meer weten over de redenen die mensen hebben om op te geven:

  • Niet overzien hoe moeilijk het zou zijn, hoe veel werk, tijd en energie het zou kosten (voor de mensen die de training Motiverende Gespreksvoering bij me hebben gevolgd: ‘de krukken’). Je mist je veilige comfortzone waarin alles makkelijk was.
  • Te weinig zelfvertrouwen. Mensen hebben te vaak tegen je gezegd dat je het niet kunt, en je bent er in gaan geloven. Te weinig vertrouwen in je eigen vaardigheden en soms te weinig vertrouwen in de omgeving, de mogelijkheid dat het überhaupt kan.
  • Het niet graag genoeg willen. Als het moeilijk wordt kom je er achter dat je leven nu toch ook wel ok is. Je hebt het er niet voor over. (Training MGV: zeemeermin en krukken te groot, krokodil en pot met goud te klein)
  • Te veel afleiding, te weinig focus. Gewoon vergeten wat je doel ook al weer was. Dat gebeurt vaak als je aan te veel doelen tegelijk wil werken. Of als er ineens een noodsituatie tussendoor komt wat al je aandacht opslurpt.
  • Als er niet meteen resultaat te zien is. We leven in een tijd van snelle resultaten. Als die uitblijven verliezen we snel ons geduld.

En nu ben ik benieuwd. Kunnen jullie als je deze punten leest, zelf bedenken wat je als professional kunt doen om te voorkomen dat je klant afhaakt? Laat je het weten in een reactie op dit bericht?

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

Een gedachte over “Zo maak je winnaars van je klanten!

  1. Pingback: Denk je mee? Hoe helpen we Sanne? | Anke Fokkens's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s