In een eerder blog Gedragsverandering. Hoe krijg je het voor elkaar? schreef ik over de 6 fases bij gedragsverandering. Alle fases zijn behandeld in aparte blogposts. Dit is het laatste artikel van deze serie. Het gaat over fase 6. Terugval. Gedragsverandering is niet makkelijk. Op moeilijke momenten is er kans op terugval. Dit is niet erg.
Ja, ja, zo voelt het natuurlijk helemaal niet! Je baalt als een stekker bij een terugval (bij je eigen gedragsverandering of die van je klanten). Het is frustrerend en je kunt er heel moedeloos van worden. Maar toch: ‘nobody is perfect’, en ‘van fouten leer je’. Clichés, maar wel waar..
Wat kun je doen?
- Werk aan een signaleringsplan. In een signaleringsplan benoem je samen met je klant wat jullie verwachten dat de moeilijke momenten gaan worden. Dit is handig omdat je klant en zijn omgeving op die momenten extra waakzaam moeten zijn. In het signaleringsplan staat ook waar aan te merken is dat er een terugval aan zit te komen. Waaraan denkt je klant, wat voelt hij, hoe ziet hij er uit, hoe gedraagt hij zich. Als laatste staat in zo’n plan ook wat je klant op zo’n moment het beste zelf kan doen en wat hij wil dat zijn omgeving doet (in dat laatste geval moet hij natuurlijk ook bepalen met wie hij het signaleringsplan deelt). Een signaleringsplan helpt om de schade beperkt te houden.
- Accepteer en leer er van. Bij een terugval kom je snel in de verleiding om het over schuld te hebben. Van je klant, zijn omgeving, etc. Dat heeft geen zin en maakt alleen maar dat iemand zich nog slechter gaat voelen. Niet makkelijk, maar wel beter is het om te accepteren dat het gebeurt is. Analyseer de situatie (je kunt het signaleringsplan hierbij als basis gebruiken) en bedenk samen hoe het in het vervolg voorkomen kan worden/ beter kan gaan. Het is nooit verspilde moeite en nooit te laat om opnieuw te beginnen.
Veel succes!
Heb je nog vragen over de cirkel van gedragsverandering, of heb je een casus die je wilt voorleggen? Laat het me dan weten in een reactie op dit blog. Je kunt natuurlijk ook een van mijn trainingen volgen die hier over gaan.
Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.
Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.
Pingback: Denk je mee? Hoe helpen we Sanne? | Anke Fokkens's blog
Ha Anke weer even een heel verfrissende mail!
Dank je wel.
Graag gedaan!
Handige tip Anke.
Wat ook helpt is de behandelaar van de klant vragen om samen met hem zo’n signaleringplan op te stellen en een kopie aan de werkgever te overhandigen. Daarnaast vraag ik ook een signaleringsplan op te stellen voor de thuisfront.
Ik ken het ook uit de GGZ, maar je kunt voor alle gedragsverandering zo’n plan maken. Ook bijvoorbeeld als je wilt afvallen. Wat zijn je moeilijke momenten, wat wil je dat je partner doet als je wel gaat snoepen oid. Het belangrijkste vind ik dat de persoon waar het om gaat het plan opstelt. En natuurlijk kan hij/zij daarbij hulp vragen van bijvoorbeeld een behandelaar. Een signaleringsplan werkt op zich al zonder het te delen met anderen, omdat het meer bewustzijn creëert. Het wordt nog veel krachtiger als je het ook met anderen durft te delen. Zij kunnen je dan helpen. Het is natuurlijk wel super belangrijk dat de persoon om wie het gaat zelf kiest met wie hij/zij het deelt. Vertrouwen is heel belangrijk.