Heb je mijn filmpje al gezien? Zo niet, kijk ff. Ik ben er zo trots op! Mijn missie is om mensen waarbij dat niet zo vanzelfsprekend is te helpen er uit te halen wat er in zit. Ik geloof namelijk dat iedereen iets te bieden heeft en vind het zonde als er zo veel blijft liggen. Om dat voor elkaar te krijgen geef ik trainingen en schrijf ik dit blog. Ik hoop dat het professionals in het sociale domein en de zorg inspireert om hun manier van werken onder de loep te nemen en te verbeteren (het kan immers altijd beter en je bent nooit te oud om te leren. Ook daar geloof ik in ;-)).
De afgelopen 7 blogs gingen allemaal over de 6 fases van gedragsverandering. Ik heb de fases uitgelegd en je er (hopelijk) over laten nadenken. Heb je het niet meer scherp? Lees ze nog maar eens terug:
- Gedragsverandering. Hoe krijg je het voor elkaar?
- fase 1: Wat als je klant geen probleem heeft?
- fase 2: Overpeinzen. Tot je een ons weegt?
- fase 3: Zo zorg je dat je klant het echt (maar dan ook echt) gaat doen!
- fase 4: Is jouw klant klaar voor de start?
- fase 5: Zo maak je winnaars van je klanten!
- fase 6: Vallen, opstaan en weer doorgaan. Hoe doe je dat?
Maar, als je echt iets wilt leren en zelf ook gedragsverandering wilt bereiken is alleen lezen en een beetje overpeinzen niet genoeg. Je moet aan de slag!
Daarom heb ik een opdracht voor je. Schrik niet, we beginnen met een meerkeuze vraag.
Sanne (naam en details zijn veranderd) is een cursist van me. Ze is jarenlang freelance fotograaf geweest. Ze kon hier goed van rondkomen en heeft aardig wat bekende mensen voor de camera gehad. Ze heeft echter een hoop ellende meegemaakt. Huis kwijt geraakt, dakloos geweest, al haar spullen verloren, etc. etc. Helemaal van slag, in therapie geweest, heeft nu weer een huis en wil wel weer iets gaan doen. Maar wat? Wat kan ze eigenlijk nog? In de cursus is ze vriendelijk, maar gesloten. Ze kijkt veel naar de grond omdat ze de hoeveelheid prikkels moeilijk aan kan. Ze vertelt dat haar hoofd af en toe bijna ontploft. Je ziet wel dat ze ontzettend haar best doet.
In welke fase zit Sanne volgens jou? Waarom kies je voor die fase?
A. Fase 1. Voorbeschouwing
B. Fase 2. Overpeinzing
C. Fase 3. Beslissing
Ik ben heel benieuwd naar jullie antwoorden! In een volgend blog gaan we kijken wat je allemaal kunt doen om Sanne naar een volgende fase te helpen. Maar alle suggesties zijn natuurlijk al welkom!
Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.
Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.
Beste Anke,
Als ik jouw verhaal zo lees is “Anne” behoorlijk getraumatiseerd door wat haar allemaal is overkomen en zit mogelijk nog midden in rouwfase.
Voorzichtig in piepkleine stapjes proberen op te bouwen en goed luisteren naar wat zij zelf aan geeft vanuit haar gevoel. Te veel is té veel
averechts. Zij zou hierdoor zelfs in burn out terecht kunnen komen als dat inmiddels al niet gebeurd is.
Monique.
Pingback: Zal ik wel, zal ik niet? Keuzestress!!! | Anke Fokkens's blog
Pingback: Anke Fokkens's blog
Een persoonlijke verandering is als de vogel die kwettert en door soortgenoten gehoord word. Als je opeens uit de toon fluit kan het zijn dat de andere vogels je niet meer begrijpen. Door goed te leren luisteren kan het zijn dat de vogel weer leert fluiten zodat er weer begrip komt. Dus gewoon weer proberen. Fluiten kunnen alle vogels en luisteren ook.
Bedoel jij dat de omgeving naar de ‘vogel’ moet leren luisteren of andersom? Ik ben het met je eens dat luisteren heel belangrijk is. Maar als coach zijnde. Waar luister je precies naar? En op welke zaken reageer je wel en niet? Wat voor vragen stel je? Zoals je weet kun je niet alleen luisteren zonder iets terug te zeggen.. Als luisteraar/ coach kun je iemand enorm ondersteunen bij gedragsverandering. We luisteren vaak niet goed genoeg en gaan dan te snel aan alle fases voorbij.