Wat te doen bij beren op de weg?

Beren op de wegLaatst vroeg ik aan het begin van een training over motivatie aan een groep cursisten wie van hen wel wat weerstand voelde voor deze training. Een paar handen gingen schuchter omhoog. Ik vertelde hen dat dat heel logisch was omdat ze gestuurd waren door hun leidinggevende. Ze hadden niet zelf voor de training gekozen. Daarnaast wisten ze nog niet goed wat de training hen precies zou gaan opleveren. Logisch dat nog niet iedereen er dolenthousiast bij zat. Vervolgens vroeg ik: ‘wie van jullie stak net niet zijn vinger op omdat hij het lullig voor mij vond, maar voelde eigenlijk ook wel weerstand?’ Lachend gingen er nog een paar.. De training kon beginnen.

Toen ik dit aan een aantal andere trainers vertelde vonden ze het een gewaagde actie. Vragen naar weerstand. Roep je het dan niet juist op? Weerstand is het laatste wat begeleiders van gedragsverandering willen. Het is lastig. Het kost tijd. Het is negatief.

Als fase 3 (beslissing) in de fases van gedragsverandering bereikt is, zijn begeleiders vaak enorm opgelucht. Het harde werken wordt beloond. De client heeft gezegd dat hij het gaat doen! Maar.. dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Op het moment dat je daadwerkelijk met je nieuwe gedrag gaat beginnen komen die beren op de weg alsnog uit de bosjes gewandeld. Pas dan kom je er achter dat je toch echt geen fatsoenlijke sportkleren meer hebt en dat je je zo niet in de sportschool kunt vertonen. Pas dan komt je client er achter dat hij voor dat leuke werk wel vroeg moet opstaan en dat dat niet zo goed gaat met zijn medicatie. Pas dan kom je er achter dat je client wel graag naar die activiteit wil, maar het eigenlijk ook doodeng vindt.

Wat te doen? Ga met je client niet te snel over op actie, maar durf voor af te vragen naar de mogelijke weerstand: ‘Als je dit straks gaat doen, wat zou er dan mis kunnen gaan? Wat zijn de dingen waar je tegen op ziet? Wat is de reden dat je het nog niet eerder gedaan hebt? Wat ging er de vorige keer eigenlijk precies mis?’ Door er naar te vragen maak je het bespreekbaar. Dat lucht op en alleen daardoor wordt de stap vaak al makkelijker voor je client. Het geeft je ook  belangrijke informatie zodat je samen aan de slag kunt om de stappen makkelijker en passender te maken. Hierdoor heb je meer kans dat jullie enthousiasme niet voor niets is geweest.

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

Een gedachte over “Wat te doen bij beren op de weg?

  1. Pingback: ‘Laat mij maar met rust’. Wat als dat niet kan? | Anke Fokkens's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s