Een goed voornemen, het kan werken!

fruitIk heb een goed voornemen. Ik twijfelde of ik dit blog nu wel zou schrijven. Is het niet te afgezaagd om in januari over goede voornemens te beginnen? Maar goed, ik blog vooral om mijn gedachtenspinsels met jullie te delen en dit houdt me bezig. Daarnaast gaat het natuurlijk over gedragsverandering. En daar kun je als professional in het sociale domein nooit genoeg over weten. Toch?

Mijn voornemen? Ik ga een nieuwe gewoonte kweken. Elke dag 1 stuk fruit eten. Is dat alles? Ja echt 🙂 En het gaat me lukken. Weet je waarom?

 • Het is een kleine stap. Elke dag 1 stuk fruit. Moet te doen zijn toch? Ik heb geen hekel aan fruit, ik at het alleen bijna niet. Ik weet wel dat het voedingscentrum zegt dat je elke dag 2 stuks fruit moet eten, maar elke dag 1 ipv geen vind ik al heel wat.
 • Ik wil het echt zelf (ben voor de jaarwisseling al begonnen) en ik heb goede redenen. Goed voor de gezondheid, energie en ik hoop dat ik dan slechte dingen (waar je dik van wordt) eerder laat staan. Ik kan ook zeggen nooit meer chips en chocola te gaan eten maar dat wil ik helemaal niet en gaat dus noooooit een haalbaar voornemen worden.
 • Dit is het enige goede voornemen wat ik heb. Of nou ja, het enige waar ik nu echt voor ga 😉 1 ding tegelijk, zodat ik me hier op kan focussen.
 • Het is super concreet. 1 stuk fruit per dag. Ik kan het afstrepen als het binnen is. Heel suf, maar dat geeft echt een goed gevoel.
 • Het is niet echt een straf, werken aan dit doel. Ik kan het leuk maken. Smoothie met rijpe banaan en cacaopoeder is net een chocolademilkshake en toch gezond! En ik mag mezelf best belonen als ik het volhoud. Waarom niet?
 • Wat ook werkt is om het op te schrijven en om het uit te spreken naar anderen. Dan kun je jezelf of kunnen zij je er weer even aan herinneren. Bij deze! Trouwens wel slim om alleen een voornemen uit te spreken dat je ook echt wilt en kunt halen 😉 Zie hier waar we de burgermeester van Amsterdam aan kunnen gaan houden.

Wat verder belangrijk is om je te realiseren bij het aanleren van nieuwe gewoontes is dat het even duurt voordat iets echt een nieuwe gewoonte is geworden. Er wordt gezegd minimaal 21 dagen en gemiddeld 66 dagen als je er elke dag mee bezig bent. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe groot de stap naar de nieuwe gewoonte voor jou is. Dus niet meer boos of teleurgesteld zijn als je klant na 3 keer op tijd komen zich toch weer een keer verslapen heeft! 🙂

Elke-stap-naar-je-doel-is-er-een

Als laatste moet je niet beginnen met jezelf uitzonderingen toe te staan. Maar als het een keer mislukt is, is dat dus niet zo gek, en kun je gewoon opnieuw beginnen.

Hoe ga jij jouw klant helpen met zijn goede voornemens? En heb je ze zelf? Laat je het weten in een reactie?

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

2 gedachten over “Een goed voornemen, het kan werken!

 1. Dat is een goed voornemen en inderdaad lekker concreet en zo te lezen geen straf. Klinkt heel haalbaar.
  Mijn goede voornemen is om elke dag een uur te gaan wandelen, maar ik ben bang dat dat het niet gaat worden omdat ik vind dat ik in een niet zo heel inspirerende wijk woon. Dan zou ik dus eerst ergens heen moeten en dat lijkt mij een drempel.
  Ik ben er nog op aan het kauwen hoe ik mijn wens om meer te bewegen en daardoor bij te dragen aan mijn algehele gezondheid kan vormgeven op een manier die haalbaar is. Sinds maandag zit ik zonder werk thuis voor het eerst van mijn leven. Eerst fietste ik van en naar mijn werk (8 km heen en 8 km terug). Dat voelde lekker en gaf me weer een helder hoofd na een dag vol inspanning. Ik heb dus nu even niemand die ik kan ondersteunen met het concreet maken van zijn goede voornemens. Geeft niks, ik heb mezelf als project genomen om eens goed na te denken over wat en hoe ik het nu wil in de balans tussen werk en prive. Ik lees jouw ‘hersenspinsels’ altijd met plezier. Blijf dat vooral delen met ons.
  Veel succes met het volhouden van jouw goede voornemen.

  • He bah, das vervelend Natalie. Wat ik wel doe in de zomerperiode als ik niet zo veel trainingen heb: Allerlei ‘klusjes’ verspreiden over de week. Boodschappen enzo. Ben ik in ieder geval elke dag de deur even uit. Met een doel, want zonder doel lukt mij ook niet. Succes! En als ik kan helpen mail je me gewoon he?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s