Vind jij geven soms ook zo dubbel?

cadeautjesHet is er weer de tijd van het jaar voor. Cadeautjes geven. De aanbiedingen voor de feestdagen vliegen je om de oren. Geven aan goede doelen. Ook die profiteren van de gedachtes aan saamhorigheid zo aan het eind van het jaar, en aan de schuldgevoelens over onze eigen overvloedigheid..

Ik geef graag. We hebben genoeg, en het geeft mij een goed gevoel als ik iemand blij kan maken met wat ik (makkelijk) kan missen. Wat dat betreft is geven ook krijgen. Ik geef iets weg, om de ander een goed gevoel te geven, maar stiekem ook omdat dat mijzelf dan weer een goed gevoel geeft (niets menselijks is mij vreemd ;-)).

Soms vind ik geven ook best lastig. Bij een van de trainingslocaties waar ik regelmatig lesgeef zijn vaak broodjes over van de lunch. Luxe, lekkere broodjes. De ene keer word er nu eenmaal meer gegeten dan de andere keer. Zonde om weg te gooien, dus we brengen ze vaak naar de dagopvang voor dak- en thuislozen verder op in de straat. Ze nemen het altijd vriendelijk in ontvangst, maar toch voelt het ook dubbel. Alsof je je kliekjes weggeeft zeg maar..

Wat ik ook altijd lastig vind is dat als je iets geeft mensen ook vaak het gevoel hebben dat ze iets terug moeten geven. Ik heb er een hekel aan als de dingen op een weegschaal moeten en mensen het gevoel hebben dat ze bij mij in het krijt staan.. Ik heb genoeg aan karmapunten 😉 Al is dat natuurlijk ook niet helemaal waar. Veel professionals kennen het gevoel wel; als je alleen maar geeft en er nooit iets voor terug krijgt loop je uiteindelijk leeg..

Soms is dat best lastig. Zien dat je er iets voor terugkrijgt. Dankbaarheid, liefde, aandacht, dat heb je meestal wel in de gaten. Maar soms krijg je ook een wijze les die je nog te leren had. Niet altijd even leuk, maar zeker ook heel waardevol!

Zo zie je maar weer, iedereen heeft iets te geven. De kunst is het te zien.

Alles te koop, Toon Tellegen

Kun jij als professional in het sociale domein elke maand een artikel met tips en inspiratie gebruiken om je cliënten zo goed mogelijk te begeleiden? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’. Je krijgt dan ook mijn 4 beste tips over hoe je zonder strijd mensen kunt helpen stappen te zetten in hun leven.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Dat kan ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s