Een cursist van de jobcoachopleiding barst in tranen uit. ‘Het is allemaal best veel dat portfolio. En het moet ook allemaal goed. En eigenlijk heb ik het op m’n werk ook niet zo meer naar m’n zin. Maar ik ben niet zielig hoor! Niet extra lief tegen me gaan doen nu.’
Een cursist van de armoedeopleiding geeft me een sneer. ‘Ik bepaal zelf wel wat ik doe!’ Ik ben niet de enige die dag die het te verduren krijgt. Ik weersta de neiging iets pinnigs terug te zeggen. Gelukkig kan mijn co-trainer het even overnemen. Als ik dezelfde cursist even later een compliment geef over iets zie je haar ineens openen. Ik heb haar niet weggestuurd of afgewezen. Dat wat al die anderen in haar leven wel hebben gedaan..
Iedereen heeft zo zijn eigen manier om met z’n kwetsbaarheid om te gaan. Over het algemeen laten we die niet graag zien. En soms houden we dat al heel lang vol.
We zijn bang om nog meer gekwetst te worden. Maar is dat wat er altijd gebeurt als je je kwetsbaar opstelt?
De cursist van de jobcoachopleiding vertelde later dat ze het een opluchting vond haar emoties te delen. Het bleek dat een aantal mede-cursisten vergelijkbare gevoelens hadden. Ze ervaarde de reacties van de anderen als steun en gaat nu vol goede moed weer aan de slag.
Het vergt een hoop moed om je kwetsbaar op te stellen. De controle op te geven, je emoties te herkennen, erkennen en ook nog te laten zien. Mensen die dit goed kunnen vind ik eigenlijk ontzettend krachtig (en prachtig ;-)).
Een andere cursist stelde de vraag ‘In hoeverre is in je werk je emoties laten zien professioneel?’ Natuurlijk moeten jij en je cliënt niet continu met jouw emoties bezig zijn. Maar we kwamen tot de conclusie dat je als cliënt toch echt het liefst een mens tegenover je hebt. En daar horen emoties bij.
Durf jij je kwetsbaar op te stellen? Wanneer wel, wanneer niet? En wat levert het je op? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal! (je kunt het kwijt bij reacties, of als je het te persoonlijk vindt via de mail)
Kun jij als professional in het sociale domein elke maand een artikel met tips en inspiratie gebruiken om je cliënten zo goed mogelijk te begeleiden? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’. Je krijgt dan ook mijn 4 beste tips over hoe je zonder strijd mensen kunt helpen stappen te zetten in hun leven.
Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Dat kan ook!
Hele goede blog. Herken dingen.
Na een jaar de opleiding te hebben gevolgd staat er niets in mijn portfolio, omdat ik niet weet hoe dat moet.
Heb meerdere keren gevraagd hoe doe je dat.
Niets op papier.
Laten we er in september een keer over hebben als we elkaar zien.
Mooie blog Anke! Veel herkenning 🙂
Groet,
Petra
Dank je!