Coachen is meer dan goede vragen stellen

Ken je dat? Zo’n klant die ‘het’ maar niet lijkt te zien? Je coacht je suf, je hebt al je inzichtgevende vragen uit de kast getrokken, maar het kwartje wil maar niet vallen. Ondertussen begin je je een beetje te ergeren en vraag je je af hoe deze klant zich ooit verder gaat ontwikkelen.. Herkenbaar? Voor mij wel 😉

 

Met goede vragen kom je meestal een heel end, maar soms… Als je kijkt naar het Johari-venster (hele uitleg moet je maar even googlen) zie je dat we allemaal onze blinde vlek hebben. De dingen die iedereen van je weet, bij je ziet, maar die je zelf niet in de gaten hebt. Je kunt dan als coach dus vragen stellen wat je wil, maar als je klant zich niet bewust is van zijn gedrag (en het effect daarvan) kan hij het ook niet zelf bedenken.

Dan is er dus iets anders nodig dan het stellen van vragen. Dan moet je confronteren. En daar zit de blinde vlek van veel coaches. Want dat vinden we spannend!

  • We willen de ander immers niet kwetsen
  • En wat als mijn client het verkeerd begrijpt?
  • Straks wordt hij/ zij boos, verdrietig
  • Vindt hij/ zij me niet meer aardig

Gelukkig zijn er allerlei technieken (bijvoorbeeld geweldloze communicatie) die helpen om op een goede manier ‘lastige’ zaken te benoemen, feedback te geven, te confronteren. Op zo’n manier dat de ander er iets van leert en jullie goede werkrelatie behouden blijft. Nu nog over je eigen drempel! Want:

Kun jij als professional in het sociale domein elke maand een artikel met tips en inspiratie gebruiken om je cliënten zo goed mogelijk te begeleiden? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’. Je krijgt dan ook mijn 4 beste tips over hoe je zonder strijd mensen kunt helpen stappen te zetten in hun leven.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Dat kan ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s