Het belang van netwerken. Iedere re-integratiemedewerker is er van overtuigd. Velen hameren er op bij hun klanten, vaak met weinig resultaat. Sommigen beginnen er niet eens aan.. Hoe komt het dat dit belangrijke middel om werk te vinden zo lastig valt bij re-integratieklanten? En vooral wat doe je er aan?
Waarom is netwerken eigenlijk zo’n belangrijk middel?
Ik heb geen recente cijfers kunnen vinden over hoeveel procent van de Nederlanders zijn baan via netwerken heeft gevonden (als iemand een link heeft, heel graag plaatsen in een reactie!), maar vraag maar eens rond bij je collega’s hoeveel van hen via via bij jullie bedrijf terecht is gekomen. Het zal een redelijk aantal zijn.
In de huidige arbeidsmarkt waarbij op een enkele vacature op internet (laat staan in de krant) tientallen sollicitanten reageren kun je met netwerken echt zorgen voor een streepje voor.
Maar dat weten jullie allemaal wel.
Waarom is het dan zo moeilijk klanten aan het netwerken te krijgen?
- Je klanten geven aan dat hun netwerk klein is, of dat de mensen in hun netwerk ook geen werk hebben of niet het goede werk.
- De laatste keer dat jouw klanten een baan gevonden hebben is vaak al een tijd geleden. Toen solliciteerden ze nog met een papieren brief of liepen bij een bedrijf naar binnen. Ze hebben zelf nooit ervaren hoe goed het werkt.
- Ze schamen zich voor het feit dat ze geen werk hebben en durven niet om hulp te vragen. Ze vinden dat ze het zelf moeten doen.
- Ze vragen misschien wel om hulp maar niet op een goede manier waardoor ze geen reacties krijgen wat demotiverend werkt.
- Ze zien niet in op welke manieren je netwerk je allemaal kan helpen bij het zoeken naar werk.
Hoe kun je ze overtuigen dat het toch belangrijk is?
Natuurlijk moeten ze leren hoe je op een goede manier kunt netwerken. Maar het is beter als ze eerst het belang van netwerken inzien. Dan zijn ze ook gemotiveerder om de rest te leren.
Drie ‘oefeningen’ die je individueel met je klant kunt doen:
- Laat je klant zich inleven in een werkgever (kies er een die aansprekend is voor je klant). Je klant is de baas en heeft een nieuwe medewerker nodig. Wat doet hij eerst? (rondvragen bij huidige medewerkers) Daarna? (naar P&O om te kijken of er nog wat interessants ‘in de bak’ ligt) etc. etc. Op deze manier kun je je klant laten inzien dat een advertentie in de krant plaatsen het laatste is wat een werkgever doet (veel moeite, tijd en geld) en dat je door netwerken dat allemaal voor kunt zijn.
- Laat je klant zich voorstellen dat zijn tv kapot is en hij geen geld heeft voor een nieuwe. Laat hem alle dingen opschrijven die hij kan doen om toch tv te kunnen kijken. Wedden dat hij zijn netwerk gaat gebruiken? Als het voor tv kijken lukt, zou het dan ook voor het vinden van werk kunnen lukken?
- Vertel een paar succesverhalen. Hoe ben je zelf via via aan een baan gekomen? Heb je andere klanten waarbij het netwerk heeft geholpen?
Ik kan je nog veeeeeel meer tips geven over netwerken en hoe je dit aan je klanten kunt leren. Dat past niet allemaal in één blog. Vind je dit een interessant onderwerp? Waar loop jij tegenaan? Wat zou je willen weten? Laat het me weten in een reactie, dan neem ik die onderwerpen mee in de volgende blogs.
Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.
Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.
Pingback: Hoe blijf je positief? | Anke Fokkens's blog
Dag Anke, mijn complimenten voor je blog. Leuk en praktisch, daar houd ik van.
Begin januari besloot ik om mijn contract bij mijn huidige werkgever niet te verlengen.
Mijn eerste impuls is dan; `ojee, wat moet ik doen als ik dit werk niet doe, ik kan namelijk niets`. Dit gaat natuurlijk gewoon over. Mijn volgende stap is om, wat ik noem, `lawaai` maken. Ik ga als eerste contact opnemen met de mijn bekende detacheerders. Daarna ga ik met ex-collega`s en oude kennissen, contact opnemen om koffie te drinken of, liever nog, te lunchen. Uit die contacten komen dan weer nieuwe contacten, gaan we weer koffie drinken of lunchen.:-)
Linkedin gebruik ik om contacten te benaderen, nieuwe contacten op te doen en voornamelijk om mij in discussies te mengen. Dat levert een aantal vieuwers op. Zijn die interessant dan leg ik contact.
Ik tip ook andere werkzoekende voor vacatures. Zo ontstaat namelijk ook contact en belangrijker, het werkt voor beide motiverend.
Dit leverde binnen 2 weken 2 banen op en moest ik kiezen.
Bovenstaande gebruik ik als motivatie en uitleg hoe netwerken praktisch kan werken.
Daarna pas ik het aan op de situatie van de klant.
De klant heeft ws geen detacheerders contacten maar wel verenigingscontacten, wel die vrouw of man met dat leuke hondje die je bijna dagelijks tegenkomt.
Dit onder het mom van, `laat weten dat je iets wilt vinden, dan wordt er vanzelf mee gezocht`.
Mooi Maddy! Waar werk je nu? En werkt het ook voor je klanten?
Ja meestal wel om ze in beweging te krijgen. De motivatie hoog houden wanneer het in eerste instantie niets oplevert is dan de uitdaging.
Als het goed is ga ik als Workfast consulent aan het werk.
Gefeliciteerd! Klinkt als een interessante methode. Ben benieuwd hoe het jou gaat bevallen.
Leuk en bruikbare informatie :-). Ik geloof ook heilig in netwerken, maar merk, dat nu ik even tussen twee banen in zit, de stap om te bellen naar onbekenden toch wel groter is dan toen ik ging netwerken voor mijn werk. Gek is dat. Zodra je weet dat je via netwerken aan werk kan komen, moet je jezelf dus een hele grote zet over de drempel geven om het te gaan doen. Mij helpt het om wekelijks mijn doelen op te schrijven. Ik turf af wat ik heb gedaan. Netwerkgesprekken zijn onderdeel van die doelen. Geeft een goed gevoel als je het hebt gedaan.
Goede tip! Afspraken met jezelf maken helpt om jezelf tot dingen te zetten. Voor mij helpt het ook nog die afspraken uit te spreken naar anderen. (ik had tegen cursisten gezegd dat ik deze week naar de kapper zou gaan. Nu stel ik dat vaak uit, en erger me dan zelf aan m’n haar. Maar ik ben gister, de dag voor de cursus, toch nog gegaan. Vandaag was het het eerste waar ze naar vroegen ;-))
Waarom is voor jou netwerken voor anderen makkelijker dan netwerken voor jezelf? (dat hoor ik namelijk vaker ;-))