Echt gehoord worden, hoe belangrijk is dat?

Gehoord wordenWillen we het niet allemaal? Gehoord worden? Begrepen worden? Erkend worden?

Ik wel tenminste.. Waarom? Het geeft je een goed gevoel, zelfvertrouwen, het idee dat je er toe doet, dat je niet voor niks op deze wereld bent.

Ik word lang niet altijd zo gehoord zoals ik zou willen. Daar word ik dan gefrustreerd van, of moedeloos, of verdrietig en lamgeslagen. Hoe zit dat bij jou?

En dan te bedenken dat er hele groepen mensen zijn die structureel minder of helemaal niet gehoord worden in de samenleving. Omdat ze door een beperking of door bepaald gedrag niet serieus genomen worden. Doordat ze zich op een andere manier uiten en daardoor niet echt verstaan worden. Doordat ze hun stem zijn kwijtgeraakt, hebben opgegeven of vergeten zijn dat ze überhaupt een stem hebben.

Ik ben afgelopen weekend weer eens geinspireerd geraakt door het leven van Joseph Wresinski. Hij leert arme mensen het woord te nemen. Omdat dat volgens hem de enige manier is waarop ze hun waardigheid terug kunnen krijgen en uit het dal kunnen klimmen. De film Joseph de Rebel is echt de moeite waard. Het is een mooie illustratie van hoe moeilijk het kan zijn, maar wat er kan gebeuren als je mensen helpt het woord te nemen en als je daar ook echt naar leert te luisteren.

Het sterkt mij om verder te gaan met mijn trainingen om mensen te leren voor zichzelf op te komen, het woord te nemen op een goede manier. Het sterkt mij ook om verder te gaan met trainingen om professionals te leren echt te luisteren, contact te maken, aan te sluiten, erkenning te geven.

Wanneer heb jij het gevoel dat je gehoord wordt? En wat denk jij dat je moet doen om gehoord te worden? Ik ben heel benieuwd en lees je antwoord graag in een reactie.

Vind jij als professional kwaliteit leveren belangrijk? Klik dan rechtsboven aan de startpagina op ‘Meld je hier aan!’ en krijg elke maand nieuwe tips en inspiratie in je mailbox. Je krijgt dan ook het e-book over motivatie.

Wil je 4x per jaar mijn nieuwsbrief met informatie over mijn trainingen ontvangen? Meld je dan hier aan. Natuurlijk zijn je gegevens veilig bij mij en kun je je voor beide makkelijk afmelden.

6 gedachten over “Echt gehoord worden, hoe belangrijk is dat?

 1. Belangrijk voor een professional, mijns inziens, is dat er grenzen zijn aan het werkelijk kunnen horen wat een ander zegt.
  Ik ben een kinderloze man, wanneer een moeder mij vertelt over de ervaring van het verlies van een kind, dan kan ik zeggen “Ik begrijp je”, maar dat is cognitief begrijpen, via denken, theorie. Bij een professional die zelf moeder is, zal deze moeder zich eerder gehoord en begrepen voelen, omdat het dan affectief (gevoelsmatig) begrijpen is, naast het cognitieve begrijpen.
  In de GGz wordt zelden onderscheid gemaakt tussen die twee, wat kan resulteren in cliënten die zich niet werkelijk gehoord voelen, ongeacht hoeveel tijd er gestoken wordt in “laten vertellen”.
  Professionaliteit houdt ook in te durven zeggen: “Hier mis ik de kennis en ervaring voor, bij een ander zul je je beter begrepen voelen.”

 2. Goed dat je dit schrijft! Een herkenbaar gevoel en een herkenbare beleving die bij velen leeft. In mijn levenscoach-praktijk ont-moet ik veel hooggevoeligen die zich niet erkend want niet écht gehoord voelen, niet voldoende worden verstaan. Waardoor mensen het gevoel hebben er niet te mogen Zijn. En wat juist zo voedend werkt, want als je er mag zijn, met alles wat er bij jou is, kan je leven strómen. Dankjewel Anke! Mireille, http://www.livlevenscoaching.nl

 3. (ook) ik heb mijn stem verloren(laten gaan) En probeer m dan maar weer eens boven water te krijgen.
  Misschien zit het nog in me, maar dan moet het zo ongeveer uit mijn tenen komen..
  tja als je gezond bent en zelfvertrouwen en humor hebt dan kan het wel
  Ik luister dmv mindfullness 2x per dag, naar mijn lichaam en geest, maar de behoefte aan intimitiet
  met een ander blijft.
  als je maar kan zeggen wat je bezield zonder dat een ander je daarom veroordeeld.
  En (zelf) compassie..?

  • Mooi wat je schrijft Emilie. Inderdaad, als je stem verloren is gegaan is het moeilijk hem weer terug te krijgen. Om hem zelf weer te vinden, er weer in te geloven en al helemaal om er anderen in te doen geloven..
   En echt gehoord en gezien worden zou je bijna als een vorm van intimiteit kunnen zien. Echt erkend worden (en bijzonder voor diegene zijn).
   Mooi dat je je stem hier wel laat horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s